Datum objave: 19. Prosinac 2014

Prihvaćen Proračun Grada Šibenika za 2015. godinu:Oporba negoduje zbog povećanja rashoda

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Proračun Grada Šibenika za 2015. godinu prihvaćen je s 15 glasova za i 6 glasova protiv, a jedan je vijćnik bio suzdržan.

 

Proračun  Grada Šibenika za 2015. godinu, kako se očekivalo, prihvaćen je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Šibenika većinom glasova. Za prijedlog Proračuna glasovalo je 15 vijećnika, protiv njega šest, a jedan je vijećnik bio suzdržan. Vijećnicima vladajuće koalicije pridružli su se Petar Baranović, vijećnik Narodne stranke reformista i  nezavisni vijećnik dr. Ivo Blaće.

Proračun je „težak“ oko 209 milijuna kuna, gotovo jednako kao o lanjski. Unatoč tome što zbog izmjena Zakona oporezu na plaće gradski proračun ostaje bez oko 8 milijuna kuna, to se, kako je kazao  gradonačelnik dr. Željko Burić, neće odraziti ni na standard građana ni na razvojne projekte iako je priznao da će 2015. godina biti teška.

Joško Šupe, predsjendik Kluba vijećnika SDP –a smatra pak da se gradska vlast ponađa rastrošno i da je enromno povećala rashode koji ni u kom slučaju nemaju prioritet. „ Intelektualne usluge porasle su za milijun, a u odnosu na 2013. godinu za 5,5 milijuna kuna.  Zanima me kakve su to usluge i što time plaćamo. Razvidno je da ćemo za to izdvojiti više nego za  komunalnu infrastrukturu ili za uređenje javnih površina. Osim toga udvostručena su izdvajanja za najam prostora. Unajmljujemo tuđe prostore,a  naši stoje prazni“, primjetio je Šupe. Draško Lambaša iz HNS je predložio da se svi rashodi, osim onih za socijalnu skrb i zdravstvo umanje za 5 posto međutim to nije mogao biti niti prijedlog amandmana jer je općenit, a treba je navesti stavku po stavku.

Senka Ramljak, pročelnica gradskog Ureda za financije kazala je kritičarima  Prijedloga proračuna da su ga krivo iščitali te da su maksimalno, gdje god su mogli  smanili rashode. „Međutim, kada je riječ o projektima koje privaljujemo za EU fondove mi moramo za njih predvidjeti udio koji moramo osigurati d abi ta sredstva dobili inače bi te projekte doveli u pitanje. Kada je riječ o intelektualnim uslugama to nisu nikakvi nepotrebni konzultatnti ni PR agencije već se najveći dio odnosi na projekte gradskih ustanova, primjerice Muzeja  grada Šibenika“, odgovorila je Ramljak.

Petar Baranović je apelirao na gradonačelnika da, kao čovjek kojemu je posebno stalo do školovanja mladih Šibenčana, osigura u proračunu novac  za stipendiranje studenata jer su, kazao je, stipendije danas nužne  kako bi svi mladi ljudi, bez obzira na socijalni status, mogli studirati. U veszi s proračunom kazao je da ga shvaća, kao i svaki, više kao plan želja, a da će bitniji biti prvi rebalans kojim će se sigurno planirani prihodi morati smanjiti.

 

Na sjednici se čula i jedna pohvala na račun Prijedloga proračuna. Novica Ljubičić iz HDZ –a zahvalio je gradonačelniku što je u proračunu predvidio sredstva za uređenje pomoćnog igrališta na Šubićevcu i  umejtnu travu što je, istaknuo je, u inteersu više od 300 djece koja  treniraju nogomet. No to je izazvalo reakcije oprbenih vijećnika SDP –a i Reformista. Joško Šupe je kazao da bi taj novac trebalo prvenstveno uložiti u škole s čim se složio i Petar Baranović uz svoje komentare  o stanju u HNK Šibenik. Gradonačelnik Burić kazao je kako će biti novac i za škole, a da se pomoćno igralište uređuje zbog djece i omladinskog pogona na Šubićevcu koji igra u prvoj ligi.

Iz kategorije: Vijesti