Datum objave: 01. Prosinac 2014

Šibensko - kninska županija zaboravila na Povjerenstvo za ravnopravnost spolova

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska i Splitsko – dalmatinsku županija jedine u Hrvatskoj koja nemaju Povjerenstvo za ravnopravnost spolova. Starom povjerenstvu je još početkom ove godine istekao mandat, a novo nije formirano. Županijska vlast zaboravila je ili ju nije briga za tu zakonsku obvezu.

 

Na to je nedavno upozorila Ženska inicijativa Hrvatske narodne stranke u kojoj smatraju da to tijelo itekako ima što raditi kada je riječ o iniciranju i rješavanju i ženskog pitanja u Županiji od zastupljenosti žena u politici i javnom životu do rješavanja životnih problema poput mjesta za svu djecu u dječjim vrtićima koje ženama omogućuju da se posvete i svom poslu i karijeri. Po riječima Suzane Miljak i u Županijskoj skupštini i u Gradskom vijeću Grada Šibenika žena je puno manje od očekivanog standarda koji jamči ravnopravnost.
 

Da je Županija u tom pogledu zakazala potvrđuje i Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH koja nam je izjavila da su u nekoliko navrata upozoravali županijsku vlast da moraju formirati povjerenstvo i da to nije predmet nečije želje nego zakonska obveza koja zadire u ljudska prava.
 

Zoran Smolić, zamjenik šibensko – kninskog župana priznaje da su napravili propust što to tijelo još nije formirano u novom mandatu , ali misli da to ništa ne mijenja po pitanju ravnopravnosti spolova. „Mi ćemo to tijelo formi na sljedećoj sjednici Županijske skupštine. Mandat nekih tijela ne preklapa s mandatom Županijske skupštine Ja smatram da bi trebalo puno više raditi u tim povjerenstvima i da bi i građani trebali puno više tražiti od tih tijela. Mi smo sudjelovali u svim inicijativama i tu nije bilo problema, građani idu rješavati probleme u izvršnim tijelima pa se stvara dojam da takva povjerenstva nemaju značajnu funkciju“, ističe Smolić.

Županijska vlast ima priliku 5. prosinca, kada se u Zagrebu sastaje koordinacija povjerenstava za ravnopravnost spolova, pokazati da to pitanje ne zaobilazi i poslati na taj skup svog predstavnika ili predstavnicu.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti