Datum objave: 20. Studeni 2014

Veliki novac za novi slogan hrvatskog turizma,imaju li šanse šibenski kreativci?

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska namjerava iduće godine u jačanje nacionalnog turističkog brenda i promjenu pozicije Hrvatske kao turističke destinacije uložiti čak 150 milijuna kuna. Imaju šibenski kreativci šansu izboriti se za taj posao?

Jedan od ciljeva strateškog državnog projekta uspješnije turističke promocije i jačanja nacionalnog turističkog brenda je pronalaženja slogana koji će kod potencijalnih turista na spomen Hrvatske izazvati pozitivne emocije, navesti ih da dođu u Hrvatsku i motivirati da potroše više.  Zadatak nije lak jer bi slogan trebao bilo gdje u svijetu biti prepoznatljiv i istovremeno u sebi sadržavati sve ono što Hrvatska ima i po čemu je različita u odnosu na globalnu turističku konkurenciju. Novi slogan bi trebao biti ključni faktor turističke ekspanzije Hrvatske i povećanja prihoda od turizma do 2020. godine sa sadašnjih 7,4 na 12,5 milijardi eura.

Sadašnji turistički slogan Hrvatske koji glasi „Mediteran kakav je nekada bio“ navodno je potrošen i nefunkcionalan, a novi mi morao biti jači od slogana s kojima se na globalnom turističkom tržištu već predstavljaju mnoge zemlje. Novi slogan Latvije je recimo „Najbolje je uživati polako“, Slovenije „Osjećam Sloveniju“. Nepala „Jednom nije dovoljno“, Izraela „Veličina nije važna“, Crne Gore „Divlja ljepota“, Egipta „Gdje sve počinje“, Turske „Neograničena Turska“, Grčke „Zemlja koju su izabrali bogovi“, Slovačke „Mala velika zemlja“, Mađarske „Skrivena riznica Europe“, Albanije „Nova mediteranska ljubav“, Španjolske „Strast za životom“, Indije „Nevjerojatna Indija“, Paname „Ostaje u tebi“, Portugala „Zapadna obala Europe“, a Novog Zelanda „Sto posto čisto“.

Sudeći po ovom nasumičnom izboru kreatori novog turističkog slogana Hrvatske neće imati preveliku konkurenciju kada je riječ o originalnosti i inovativnosti. Ipak zadaća je teška, ali je suma od 150 milijuna kuna, koliko će Hrvatska turistička zajednica iduće godine uložiti u taj projekt, itekako privlačna i motivirajuća. Kreativna rješenja moći će osim domaćih tvrtki ponuditi i stranci pa će biti zanimljivo pratiti utakmicu u nadmetanju tko će s dvije do četiri riječi na najbolji način reći što je i kakva je turistička Hrvatska te u toj poruci objediniti pet zadanih elemenata – ljepotu prirode, netaknutost odredišta, bogatstvo kulture i povijesne baštine, raznolikost gastronomije i različitost životnih stilova s posebnim naglaskom na otoke..

Primjeri turističkih slogana iz svijeta ne izgledaju osobito uspješno. Pitanje je, recimo, zašto bi slogan „Veličina nije važna“ bilo koga naveo na pomisao da je riječ o Izraelu i privukao ga da posjeti tu zemlju ili zašto bi bilo tko otputovao u Slovačku privučen sloganom „Mala velika zemlja“?

U tom kontekstu turistički slogani Grada Šibenika i Šibensko – kninske županije uopće ne zvuče loše, a koštalo je neusporedivo manje. Šibenik se, podsjetimo, predstavlja sloganom „Grad festivala“, a Šibensko – kninska županija sloganom „Ritam čarobne Dalmacije“. Ako je suditi po njima i šibenski kreativci mogli bi se itekako uspješno uključiti natjecanje za dobivanje posla vrijednog čak 20 milijuna eura.  

 

 

 
 
 
 

Iz kategorije: Vijesti