Datum objave: 17. Studeni 2014

I Šibenik će danas poljubičastiti za sve "palčiće",okupljanje u 17 sati ispred katedrale

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik će danas u 16 sati, kao i mnogi drugi gradovi u Hrvatskoj, biti obasjan ljubičastim sjajem u čast „palčića“, prijevremeno rođene djece čiji se dan danas obilježava, a ljubičasta je njegova službena boja. Organizatorice u Šibeniku, Marijana Blaće, Ines Ljubić, Hedviga Burazer Iličić i Ivana Torić Milutinović pozivaju građane da se u znak potpore tih hrabrim mališanima okupe danas u 17 sati ispred katedrale svetog Jakova. To je događanje organizirano uz potporu Grada Šibenika i Šibenske biskupije.

Hrvatski Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" petu godinu zaredom obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Cilj je usmjeriti pažnje na globalni problem prijevremenog rođenja, tj. rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvi jenim i nerazvijenim zemljama te drugi, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine .

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. studenog , a proizašao je iz suradnje zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation – NPF, Australija).

 

Iz kategorije: Vijesti