Datum objave: 12. Studeni 2014

Potpisan ugovor o sufinanciranju uređenja uvale Vrnaža: Radovi kreću početkom 2015.

ŠibenikNews
ŠibenikNews

Goran Pauk, župan Šibensko-kninski i Željko Dulibić, ravnatelj županijske Lučke uprave potpisali su danas u Uredu župana Ugovor o sufinanciranju izrade idejnog projekta uređenja obalnog pojasa uvale Vrnaža i radova na sanaciji platoa luke Martinska u iznosu od 418 tisuća kuna, Ugovor o sufinanciranju sanacije urušenog gata u luci Vodice u iznosu od 115 tisuća kuna i Ugovor o sufinanciranju sanacije obalnog zida u luci Krapanj u iznosu od 183 tisuće kuna.

Iz tih sredstava 280 tisuća kuna namijenjeno je za izradu projektne dokumentacije za uvalu Stubalj u Bilicama i 500 tisuća kuna za rekonstrukciju obalnog zida u Pirovcu.

Župan Pauk je najavio da Županija u 2015. godinu planira sufinanciranje lučke infrastrukture u iznosu od 1.5 milijuna kuna i to za nastavak projekta u uvali Vrnaža u Šibeniku, te nastavak radova u Pirovcu i Bilicama. Od tih sredstava milijun kuna namijenjeno je za uvalu Vrnaža.

Ravnatelj županijske Lučke uprave Željko Dulibić, kazao je da projekt uređenja uvale Vrnaža kreće početkom slijedeće godine i odvijat će se u šest faza. Prve dvije faze obuhvaćaju uređenje djela uvale uz Mandalinu s lukobranom i pontonima, a ukupna vrijednost radova prve dvije faze procijenjena je na 7 milijuna kuna.

Župan se osvrnuo i na novi Nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Naime, novi nacrt zakona predviđa sufinanciranje sanacije i gradnje na pomorskom dobru kao i do sada, s tim da u rasporedu sredstava od naknade za koncesije samo 20 % ide županijama, a sredstva od naknade za brodice u 100% iznosu prihod su državnog proračuna. U nacrtu zakona stoji da se sredstva koriste za projekte na pomorskom dobru i luke otvorene za javni promet.

Odlukom o raspodjeli sredstava Županijskog proračuna za 2014. godinu, dio novčanih sredstava Županijskog proračuna za 2014. godinu u iznosu od 1.496.000 kuna raspoređen je Lučkoj upravi Šibensko-kninske županije za izgradnju i održavanje lučke podgradnje, za luke Šibenik, Vodice, Krapanj, Bilice i Pirovac.

 „I do sad smo kao županija bili obvezni 'vraćati' taj prihod, a što je i tema današnje tiskovne, u sanaciju i luke pa ne vidimo smisla takvoj centralizaciji sredstava. Kao župan protivit ću se marginalizaciji županija obzirom da smo do sad provodili postupak dodjele koncesije na pomorskom dobru i imamo ukupno aktivnih gotovo 100 koncesija. Prihod od naknade dijelimo sa gradovima/općinama i državom po modelu 1/3, što smatramo prihvatljivim odnosno  dobrim modelom upravljanja.“, kazao je župan.

Župan je naglasio kako nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nije jedini koji dovodi do daljnje centralizacije.  Pri tom se osvrnuo na izmjene članka 22. st. 2 Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji omogućava preuzimanje poslova u nadležnosti županija od strane gradova i općina bez da se traži suglasnost županija, odnosno njihovih predstavničkih tijela što će u praksi dovesti do kaosa.

„Teoretski je moguće da općine i gradove preuzmu sve poslove iz nadležnosti pojedine županije pa bi se postavilo pitanje svrhe daljnjeg postojanja iste, iz čega se nameće zaključak da Vlada ovim potezima radi sve kako bi ukinula županije “, zaključio je župan.

Iz kategorije: Vijesti