Datum objave: 10. Studeni 2014

Projekt modernizacije javne rasvjete na šibenskom području predstavljen na međunarodnom skupu

Diana Ferić
Diana Ferić

Projektmodrenizacije javne rasvjete u Gradu Šibeniku predstavio je na redovitoj godišnjoj  skupštini Udruge LUCI (Lighting Urban Community International), što se od 5. do 9. studenog održala u Dubrovniku, inženjer elektrotehnike Mladen Živković, iz  Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Šibenika. Na tom je skupu  sudjelovao kao gost-predavač, priopćili su iz Ureda gradonačelnika Grada Šibenika.

„Grad Šibenik je uspješno proveo modernizaciju javne rasvjete, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te su modernizacijom ostvarene znatne uštede u potrošnji električne energije, smanjenju emisije štetnih plinova te smanjenju svjetlosne zagađenosti. Grad Šibenik nastojat će i dalje provoditi mjere modernizacije javne rasvjete na svom području uz veću implementaciju LED tehnologije.“, naglasio je u svom predavanju Mladen Živković.

Na  konferenciji  je održan niz predavanja, na kojima su govorili stručnjaci iz Amsterdama, Bruxellesa, Bukurešta, Eindhovena, Ghenta, Helsinkija, Lyona, Pariza, Rotterdama i Seoula, dok su o pitanju i problemima javne rasvjete, pored našeg predstavnika, izlagali  i predstavnici gradova Karlovaca i Sarajeva. U Dubrovniku je tako boravilo preko 150 stručnjaka iz područja javne i dekorativne rasvjete, te predstavnici 35 gradova.

Redovitu godišnju skupštinu, koja se od 07. do 09.11. održavala u dubrovačkom hotelu Exclesior otvorio je gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, koji je ovom prigodom je potpisao Povelju o provođenju mjera energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete.

LUCI je udruga koja okuplja gradove i stručnjake iz područja rasvjete iz cijelog svijeta s ciljem razmjene iskustava pri korištenju rasvjete kao glavnog alata za urbani, društveni i gospodarski razvoj gradova, uz osobit naglasak na energetsku učinkovitost i utjecaj rasvjete na okoliš. Udruga je osnovana 2002. godine po nalogu Grada Lyona, a danas broji više od 100 članova, od toga 67 gradova iz cijelog svijeta te 35 pridruženih članova – tvrtki, sveučilišta, light dizajnera, arhitekata i neovisnih stručnjaka za rasvjetu.

 

Iz kategorije: Vijesti