Datum objave: 10. Studeni 2014

Prof. Pešić: Odluka Senata priznanje svima koji su radili na Studiju energetike u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Odluka  Senata  zagrebačkog Sveučilišta o ustroju i izvedbi dislociranog preddiplomskog sveučilišnog studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku nije kraj postupka za njegovo osnivanje, ali je potvrda da nema prepreka da se to ne dogodi i da je njegov program opravdan i potreban. Kako neslužbeno doznajemo, Senat nije baš glatko donio tu odluku jer su i neke druge sredine bile u konkurenciji sa svojim studijima, ali je Šibenik ipak prevagnuo.

„ Dobili smo konačnu, službenu, potvrdu o pokretanju studija i što reći nego da sam presretan. Uvijek napominjem, pa tako i ovom prigodom, kako je razvoj visokog školstva preduvjet cjelokupnog razvoja svake sredine. Mladi ljudi, obrazovanje, znanost, to je ono u što treba ulagati.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Ipak, još predstoji i suglasnost   Agencije za znanost i visoko obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ali to je sada stvar samo procedure, a najveći i najznačajniji korak je napravljen.

Prihvaćanje programa tog studija sasvim sigurno je najprije priznanje tadašnjim dekanima Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Fakulteta strojarstva i brodogradnje  prof.dr.sc Nedjeljku Periću i prof.dr.sc Ivanu  Juragi njihovim timovima koji su ga izradili, ali i veliko priznanje onima koji su potaknuli osnivanje Studija energetike u Šibeniku kao začetka budućeg šibenskog sveučilišta – prof. Zvonku Pešiću, prof.dr.sc. iz Instituta Ruđer Bošković te prof.dr.sc Ivanu Zulimu s  Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu svim  i ostalim dionicima i institucijama koji su ga podržale.

„Mislim da bi na prvo mjesto trebali ipak staviti stručne timove prof.dr.sc. Jurage i prof.dr.sc. Perića koji su izradili program Studija na čak 600 stranica i to na engleskom i hrvatskom jeziku. Na tome je radilo 40 znanstvenika  i profesora. Taj je program najprije prošao recenziju Vijeća za tehničke znanosti zagrebačkog Sveučilišta koja je bila temeljita i dugotrajna, a sada ga je prihvatio i Senat Sveučilišta. To je dokaz da smo bili u pravu kada smo pokrenuli tu ideju a u dolasku do tog cilja bilo je vrlo važno što su nas podržali i naši uvaženi Institutu poput Ruđera Boškovića i Hrvoja Požara, HEP, tvrtke koje svoju proizvodnju upravo baziraju na znanstvenim istraživanjima kao što je Doking i da dalje ne nabrajam“, ističe Zvonko Pešić, pokretač ideje o osnivanju Studija energetike i šibenskog sveučilišta koji smatra da je to vjetar u leđa i dobar poticaj da se nastavi s osnivanjem druga sva planirana studija, studija zaštite okoliša i studija akvakulture i da se stvore uvjeti za osnivanje šibenskog sveučilišta.

Zadovoljstvo Odlukom Senata ne krije niti prof.dr.sc Tarzan Legović. „ Senata Sveučilišta pokazuje da smo bili na dobrom putu kada smo inicirali osnivanje ovog studija i ona je jamstvo  da će nastava na njemu sigurno krenuti sljedeće akademske godine.To je prof.dr.ss Juragi  prof.dr.sc Periću  te njihovim timovima koji su izradili program Studija. Nadam se da se na tome neće stati i da slijedi nastavak - osnivanju studija akvakulture i zaštite okoliša. Drago mi je što svi dionici u projektu osnivanja tih studija kao temelja budućeg sveučilišta od Grada Šibenika, Županije, instituta koji su se u njega uključili rade zajednički i prema istom cilju te što su se u njega uključili i Norvežani. Ne sumnjam ni da će Grad Šibenik uspjeti urediti prostor za Studij energetike. Program je takav da će zahtijevati ozbiljan pristup studiranju koji će moći zadovoljiti samo oni učenici koji dođu s jakim temeljnim znanjem i dobrim ocjenama“, izjavio nam je.

Grad Šibenik se, prema Ugovoru o osnivanju Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije obvezao se osigurati i urediti prostor . Studij će biti smješten u iNavis centru.Grad se prvenstveno zbog te investicije dodatno zadužio, ali radovi kasne. Gradonačelnik Burić priznaje da ni on nije zadovoljan, a razlog zastoju su, ističe, problemi u koje je upala tvrtka koja izrađuje projekt za uređenje tog prostora.

Na poticaj Inicijativnog vijeća za osnivanje Studija energetike u Šibeniku osnovan je i Ured Studija u osnivanju koji vodi prof. Zvonko Pešić, a u njemu  su prof.dr.sc.Tarzan Legović, prof.dr.sc. Ivan Zulim, šibenski  znanstvenici dr.sc. Neven Cukrov, dr.sc. Goran Miheličić i dr.sc. Drago Marguš, ravnatelji šibenske Gimnazije i Tehničke škole i predstavnici Grada i Županije, a njegova je uloga koordinirati sve aktivnosti vezane za budući studij, povezati se s gospodarstvom koje bi trebalo biti korisnik njegovih usluga te informirati i animirati buduće studente ne samo u Šibeniku nego u cijeloj Hrvatskoj i regiji.

Problem je što još nema ureda koji bi bio mjesto gdje bi svi zainteresirani mogli dolaziti do potrebnih informacija, a jednako je važno što bi i budući studij dok se zaista ne pokrene učinio opipljivim .

Dislocirani preddiplomski sveučilišni studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku trajat će tri godine, odnosno šest semestara, a u prvoj godini upisat će tridesetak studenata. Završetkom studija stječe se 180 ECTS bodova i akademski naziv sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka energetskih tehnologija. stoji u Odluci koju potpisuje rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras.

Nositelj studija je Sveučilište u Zagrebu, odnosno Fakultet elektrotehnike i računarstva  te Fakultet strojarstva i brodogradnje.

 

Iz kategorije: Vijesti