Datum objave: 05. Studeni 2014

Počela rekonstrukcija tvrđave Barone - gradilište obišao dogradonačelnik Mileta

Diana Ferić
Diana Ferić

Zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta obišao je danas tvrđavu Barone koja se rekonstruira. Radovi su započeli danas i trajat će deset mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 1.377.165 eura. Europska unija osigurala je oko milijun eura dok će preostali dio sredstava osigurati Grad Šibenik.

„Nakon godine i pol dana uloženih napora u pripremu dokumentacije danas su započeli radovi na brušenju još jednog šibenskog dijamanta. Na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi tehnologiju 'proširene stvarnosti'. Tako će posjetitelji putem pametnih telefona i prijenosnih računala, a u budućnosti i posebnih AR naočala, promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Uz sami objekt će se iskoristiti prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja, u zapadnom kutu tvrđave urediti će se dječje igralište. Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine te stvaranje atraktivnog izletničkog lokaliteta.', rekao je za današnjeg obilaska radova zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta, naglasivši da vjeruje da će i Barone imati jednak broj posjetitelja kao i revitalizirana tvrđava sv. Mihovila, te da će privlačiti posjetitelje tijekom cijele godine, što je konačni cilj ove gradske vlasti- učini grad atraktivnim za turiste ne samo u ljetnim mjesecima, već tijekom cijele godine“, kazao je dogradonačelnik Mileta.

Uređenje tvrđave Barone pokrenulo je Društvo za očuvanje Šibenske baštine Juraj Dalmatinac koje je iniciralo i uređenje tvrđavi sv. Ivana za koju je pri kraju glavni i izvedbeni projekt. Danijel Mileta je izjavio kako će sve biti zaokruženo revitalizacijom tvrđave sv. Nikole koja je najzahtjevniji i najskuplji projekt, a kandidirana je i za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti