Datum objave: 28. Listopad 2014

Propala nakana Županije da dokapitalizira Jadransku banku s 10 milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Županija  uz najbolju volju da svojim kapitalom pomogne opravku Jadranske banke, kao domicilne banke i sudjeluje u njezinoj kapitalizaciji to neće moći jer bi da uđe u taj aranžman nerazvijene općine u Županiji ostale u tom slučaju bez državne potpore koja godine iznosi oko 2,5 milijuna kuna. " Zakon propisuje da ako je regionalna jedinica suvlasnik neke banke nema pravo na državne potpore, a nema smisla da oni koji taj novac trebaju  ostanu  bez njega", ustvrdio je na današnjoj  sjednici župan Pauk.

Riječ je o 10 milijuna kuna koje je  županijska vlast još 2003. godine kada je župan bio Gordan Baraka oročila kod Jadranske banke kao dopunski kapital  s kamatama od oko 4 posto što je vrlo povoljno. U postupku dokapitalizacije Jadranske banke  Županijska skupština  se usuglasila da se taj novac pretvori u dionice banke i tako pomogne njezinoj stabilnosti.

Inače Jadranska banka je u prvoj rundi dokapitalizirana s oko 60 milijuna kuna, a  slijedi i drugi  krug dokapitalizacije. Prema neslužbenim , ali pouzdanim podatcima  uskoro će biti promijenjena upravljačka struktura banke, a  predsjednik Uprave treba bi postati jedan ugledni bankar iz Zagreba koji trenutno radi u HNB -u.

Iz kategorije: Vijesti