Datum objave: 21. Listopad 2014

Gradonačelnik Burić odgovorio Vidoviću o tomu čije su zasluge tvrđava svetog Mihovila i Banj

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić nije ostao imun na nedavnu kritiku koju mu je javno uputio Franko Vidović , predsjednik Go SDP –a i saborski zastupnik prozvavši ga da je imao „obraza“ primiti nagradu za tvrđavu svetog Mihovila kao kulturnu atrakciju godine iako je taj projekt u predizbornoj kampanji napadao kao i plažu Banj. Osvrnuo se na to na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj prestižnim turističkim nagradama koje je Šibenik dobio, i to samo s nekoliko riječi, ali je novinarima podijeli zapisnik sa sastanka o provedbi projekta „Revitalizacija tvrđave svetog Mihovila“ održanom u prostorijama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU
„Nagradu nije primio Burić nego Željko Burić kao gradonačelnik Grada Šibenika, dakle kao institucija.Mi , kada smo preuzeli vlast nismo prerezali vrpce na banju i Tvrđavi nego smo naporno radili kako bi se ti projekti nastavili, a bilo je puno problema. Šibenik ne zaslužuje rane u svom tijelu poput takozvanog Importannea koji je ignoriran samo zbog političkih razloga. To je je zadnje što ću reći o projektima koje smo naslijedili od bivše vlasti“, bio je kategoričan gradonačelnik Burić s vrlo ozbiljnim izrazom lica“.
U zapisniku koji je novinarima potom podijeljen jasno stoji da je u to vrijeme, a riječ je o srpnju 2013. Godine, neposredno nakon što je HDZ sa partnerima došao na vlast u Šibeniku, Projekt revitalizacije tvrđave svetog Mihovila za koji je, u sklopu programa „Regionalna konkurentnost“ financirala EU prepoznat kao iznimno rizičan što znači da je njegov nastavak bio upitan, ali su se svi dogovorili da ulože snage da se on dovrši, a veliku ulogu u tomu je imala sadašnja gradska vlast što je istaknula i Nataša Mikuš Žigman, ravnateljica SAFU –a zahvalivši novoj gradskoj upravi na uloženom trudu i elanu za nastavak tog projekta. Problem je u tomu što prijašnja gradska uprava nije adekvatno izvještavala o provedbi tog projekta i što je cijeli projekt kasni o, a nova gradska vlast s iz toga uspjela izvući. Da je projekt propao Grad Šibenik se u određenom razdoblju ne bi više mogao uopće natjecati za sredstva iz EU.

Gradonačelnik Burić dao je novinarima na uvid i informaciju o financijskom stanju projekata banj i Tvrđava kada je došlo do promjene vlasti. Za Tvrđavu je bilo plaćeno oko 4,4 milijuna kuna, a nova vlast je isplatila oko 13.9 milijuna kuna. Od toga od EU dobili su, prema Ugovoru oko 6,3 milijuna kuna, a ostatak su isplatili iz vlastitih sredstava.
Za projekt Banj, šetnicu i plažu, koje su koštale oko 17 milijuna kuna do promjene vlasti bilo je isplaćeno samo 6,5 milijuna kuna, a ostalo je palo na teret sadašnjoj gradskoj vlasti.

Iz kategorije: Vijesti