Datum objave: 21. Listopad 2014

Vodički „bombaši“ kažnjeni s 460 00 kuna i 2060 sati dobrotvornog rada

Diana Ferić
Diana Ferić

Tomislav Duvnjak, Domagoj Šprljan, Tomislav Strikoman, Ivan Tubić, Lovro Birin i Ivan Šprljan, šestorica Vodičana koja su početkom 2103. godine aktivirala eksplozivnu napravu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu moraju platiti kaznu u ukupnom iznosu od 460 000 kuna i odraditi 2060 sati rada za opće dobro. Tako glasi nagodba između tužiteljstva i obrane Vodičkih „bombaša“ na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Ako ovu, još uvijek, nepravomoćnu nagodbu sud prihvati Vodičani su svojim „nestašlukom“ izazvali pomutnju u glavnom gradu Hrvatske neće provesti ni dana u zatvoru.

 

Prema pisanju „Večernjeg lista“  o mogućem raspletu kaznenog postupka koji traje već više od 20 mjeseci, Tomislav Duvnjak bi trebao platiti sudske troškove u iznosu od 200 000 kuna i biti osuđen na kaznu rada za opće dobro u trajanju od 730 sati, Domagoj Šprljan mogao bi biti kažnjen sa 600 sati rada za opće dobro i podnijeti troškove postupka u iznosu od 80 000 kuna, Tomislav Strikoman bi trebao kao i Tomislav Duvnjak raditi za opće dobro 730 sati te platiti 60 000 kuna dok bi ostaloj trojici Tubiću, Birinu i Ivanu Šprljanu mogle biti izrečene uvjetne kazne s tim će svaki od njih za sudske troškove morati platiti po 40 000 kuna.

 

Iznosi o kojima je riječ nisu kazna nego troškovi postupka i složenih vještačenja. Hoće li sud prihvatiti nagodbu između tužitelja i branitelja znat će se u četvrtak kada će biti objavljena presuda. Prihvati li sud nagodbu optuženi mogu odahnuti jer je tužiteljstvo za njih tražilo izricanje kazne od jedne do dvije i pol godine zatvora. „Večernji list“ navodi da je tužiteljstvo odustalo od traženja zatvorske kazne i pristalo na nagodbu iako su sva šestorica optuženih već bila evidentirana zbog kaznenih djela teške krađe, nanošenja teških ozljeda, posjedovanja droge, oružja i eksploziva te sukoba s policijom. Kao olakotna okolnost, doznajemo, uzeta je u obzir činjenica da u eksploziji koju su izazvali nitko nije stradao.

 

Iz kategorije: Vijesti