Datum objave: 18. Listopad 2014

Tvrđava svetog Mihovila proglašena kulturnom atrakcijom 2014. godine u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Najboljom kulturnom atrakcijom u 2014. godini proglašena je sinoć, na drugoj večeri Dana hrvatskog turizma, revitalizirana tvrđava svetog Mihovila u iznimno jakoj konkurenciji kulturnih atrakcija Hrvatske. U užem izboru su još bili Dioklecijanova palača i Noć muzeja. Nagradu je u ime Muzeja grada Šibenika i grada Šibenika primila voditeljica tvrđave Gorana Barišić Bačelić.

„Velika je čast dobiti priznanje turističkih stručnjaka u prvoj godini djelovanja. Zahvaljujem se kompletnom timu Tvrđave sv. Mihovila bez čijeg predanog angažmana ova sezona ne bi bila toliko uspješna. Zahvaljujem se i svim partnerima koji su u nam u ovoj prvoj sezoni ukazali povjerenje smještanjem svojih događanja na ljetnu pozornicu, gradu Šibeniku, svim kulturnim institucijama u gradu koje su nam pomogle i podržale naš rad, Šibenčanima i prijateljima Šibenika i svim našim posjetiteljima. Sezona je bila vrlo uspješna no mi smo već zauzeti intenzivnim planovima za 2015. godinu. Odlukom grada Šibenika, a na prijedlog Odjel za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava Tvrđava sv. Mihovila će ostati otvorena za obilaske tokom cijele godine. Ovime želimo dionicima u turističkoj industriji omogućiti da na raspolaganju imaju visokokvalitetni kulturni i baštinski sadržaj u urbanom okolišu koji može značajno doprinijeti produženju turističke sezone, povećanju broja noćenja i privlačenju većeg broja posjetitelja.
Sezona ljetne pozornice u 2015. godini biti će duža jer s prvim događanjima krećemo već oko Uskrsa, a jedan od važnijih planova koji bi trebali biti realizirani početkom 2015. je uređenje podzemnih prostorija na tvrđavi u muzejski postav. Želja nam je da značaj tvrđave kao kulturno-povijesnog spomenika i njena uloga u šibenskoj prošlosti bude što kvalitetnije interpretirana svim generacijama posjetitelja. Dakako, za ljetnu pozornicu pripremamo gostovanja prvorazrednih programa različitih žanrova i vjerujemo da će u idućim godinama veze između tvrđave, Šibenčana i njihovih gostiju samo jačati.“ , izjavila je prilikom primanja nagrade Gorana Barišić Bačelić.



Tvrđava sv. Mihovila je, pored šibenske katedrale, najznačajniji kulturno-povijesni spomenik u gradu. Ona je nezaobilazni povijesni, kulturni i geografski biljeg grada Šibenika i sa ostale tri tvrđave u gradu Šibeniku (tvrđava sv. Ivan, tvrđava Barone i tvrđava sv. Nikole) predstavlja prepoznatljivi i jedinstveni baštinski identitet Šibenika. Dugi niz godina ta najstarija šibenska tvrđava je bila zapušteni spomenik u najužoj gradskoj jezgri, neadekvatno interpretiran ni promoviran posjetiteljima.

Od dovršetka projekta revitalizacije u lipnju 2014. godine, njena uloga u kulturnom identitetu grada je naglašenija ne samo zbog činjenice da je objekt obnovljen i adekvatno prezentiran i promoviran već zbog toga što je postao mjesto vrhunskih kulturnih događaja organiziranih na ljetnoj pozornici. Spoj kulturne baštine, doživljaja urbanog šibenskog ambijenta i prirodnog okoliša uz vrijeme provedeno na kulturnoj manifestaciji na ljetnoj pozornici tvrđave nešto je što se trajno upisuje u memoriju posjetitelja i upotpunjuje iskustvo grada Šibenika kao kulturno-turističke destinacije.

Ovaj jedinstveni spoj kulturno-povijesne baštine i ljetne pozornice kao platforme za organizaciju različitih vrhunskih glazbeno-scenskih događaja privukao je od lipnja 2014. godine do danas više od 101 000 posjetitelja.

Uz iznimnu posjećenost, obnovljena tvrđava sv. Mihovila kao kulturno dobro RH je valorizirana, zaštićena i promovirana te je doprinijela povećanom interesu za zaštitu kulturne baštine i potakla obnovu ostalih tvrđava i služi kao model za revitalizaciju ostalih sličnih kulturnih dobara u županiji i ostatku RH.




Novoizgrađena ljetna pozornica na tvrđavi jedinstveni je prostor koji uz organizaciju kvalitetnih događanja doprinosi imidžu Hrvatske i Šibenika kao nezaobilazne destinacije kulturnog turizma uz druge europske gradove.

U četiri mjeseca rada na ljetnoj pozornici održano je čak četrnaest događanja na kojima su nastupila vrhunska svjetska i domaća imena iz svijeta glazbene i scenske umjetnosti (Maksim Mrvica, Josipa Lisac, tri sopranistice HNK Zagreb, baletni ansambl HNK Split, šibensko pjevačko društvo Kolo i orkestar OS RH, Thievery Corporation, 2Cellos, Ansambl LADO, The National, Nouvelle Vague, Natali Dizdar, obitelj Dedić…).
 

 

Iz kategorije: Vijesti