Datum objave: 17. Listopad 2014

Ivan Rude:Poziv da se kandidiram je preozbiljan, očitovat ću se uskoro

Diana Ferić
Diana Ferić

Radnici brodogradilišta Nauta Lamjana, Autotransporta Šibenik i Imunološkog zavoda, zbliženi nevoljama, danas su na zajedničkoj konferenciji za novinare još su jednom uputili javni poziv Ivanu Rudi, kako mediji kažu, najpoznatijem stečajnom upravitelju u Hrvatskoj da prihvati izazov i kandidira se za predsjednika Republike Hrvatske na narednim izborima. Miljenik radnika, posebice onih kojima je kao stečajni upravitelj njihovih tvrtki spasio radna mjesta, Ivan Rude još nije odlučio hoće li se kandidirati za predsjednika Hrvatske, prenosimo s Tportala. Ivan Rude nije bio na toj konferenciji za novinare održanoj u Novinarskom domu u Zagrebu, ali je danas bio u Zagrebu po svom poslu. "Moram priznati da ti pozivi da se kandidiram postaju vrlo ozbiljni. To mi je izazov. Konzultirat ću se sa svojom obitelji i odluku donijeti za nekoliko dana", izjavio nam je u telefonskom razgovoru.

 

Kako su istaknuli predstavnici ove inicijative koja Rudu žele vidjeti na Pantovčaku, a na čijem je čelu zviždač iz Imunološkog zavoda Srećko Sladoljev, ovo je prvi put u hrvatskoj povijesti da radnici kandidiraju čovjeka 'koji je dostojan toga da bude predsjednik'.

Riječ je o radnicima triju poduzeća u kojima je Rude, kojeg su danas svi iščekivali na konferenciji za medije, bio stečajni upravitelj. 'To su firme koje su bile u teškoj situaciji i u kojima je Rude promijenio smjer', kazao je Sladoljev. 'Zašto baš Rude: ondje gdje je djelovao, napravio je potpuni odmak od anemične politike te pokazuje napor da tvrtke izvuče iz stečaja', dodao je.

 

Pročitao je pismo radnika Naute Lamjane koji je rekao kako prethodni stečajni upravitelj nije htio pokrenuti proizvodnju, dok je Rude, čim je došao, to napravio te je još zaposlio 40 radnika koji su ranije dobili otkaz. 'Ako je Hrvatska pred stečajem, onda nema boljeg čovjeka za predsjednika', istaknuo je Sladoljev.

Radničku inicijativu koja želi da se Rude kandidira podržao je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata koji je izrazio 'gorko razočaranje' što se pozivu da podrže Rudinu kandidaturu nisu odazvali šefovi sindikalnih središnjica.

Smatra da je Rude idealan jer nije stranačka osoba. Svoj je argument potkrijepio činjenicom da je od Ive Josipovića, kada se 'intenziviralo gospodarsko rasulu', tražio da sazove izvanrednu sjednicu Vlade o gospodarskoj situaciji. Tada je garnitura Zorana Milanovića bila na vlasti tek sto dana, a takva se sjednica Vlade do danas nije dogodila.

Rude se, iako su predstavnici medija to očekivali, na konferenciji za medije nije pojavio, jer nije bio ni pozvan. 'Ovo je podrška inicijativi radnika koji ga mole da prihvati kandidaturu', poručuju.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti