Datum objave: 16. Listopad 2014

Uz dodjelu priznanja poduzetnicima:Direktor Ivanala prozvao lokalnu i državnu vlast

Diana Ferić
Diana Ferić

 Kritički osvrt Vladimira Ivanović, direktora tvrtke Ivanal na odnos lokalne i državne vlasti prema njegovoj tvrtki koji je izrekao na jučerašnjoj svečanosti dodjele Zlatne plakete za 2013. godinu unio je „šuga“ u tu inače posve formalnu svečanost, a njegova reakcija je, čini se razumljiva i opravdana i može se povezati i s nedavnim  neutemeljenim i nedokazanim optužbama  da je iz njihovog starog pogona na Lozovcu stiglo zagađanje u izvorište Jaruga što im je u svakom slučaju nanijelo poslovnu štetu.

Riječ je o redovnoj dodjeli priznanja koje Gospodarska komora Šibensko- kninske županije svake godine dodjeljuje najboljim malim srednjim i velikim poduzećima prema utvrđenim kriterijima.


Ivanal je to prestižno gospodarsko priznanje, kao najuspješnije srednje poduzeće u Županiji, dobio treću godinu. Primajući ga Ivanović je , što do sada nije bilo uobičajeno, progovorio o tome kako mu se s jedne strane daju priznanja, a s druge strane njegova tvrtka nema potporu ni na državnoj ni na lokalnoj razini.
 

„Konkretno, Ivanal nema nikakvu potporu u svom poslovanju niti od Grada Šibenika niti od Šibensko- kninske županije. O politici vrha države mogu samo kazati da je mrtvo slovo na papiru. Nadalje, javljali smo se na niz natječaja za potpore i redom smo dobivali odbijenice i to s apsurdnim i upitnim objašnjenjima. Ivanal je puno puta od službenih institucija zaobiđen u širokom luku, a čini mi se da je to sudbina manje- više svih gospodarskih subjekata u našoj županiji. Držim da bi zajednica trebala imati puno više sluha prema gospodarstvenicima, a posebno ljudi iz državnih institucija koji žive od nas.Takav odnos me posebno boli jer strašno puno investiramo, otvaramo nova radna mjesta... Da to ne bi bile puke tlapnje, evo i konkretnih brojki. Ivanal je povećao broj zaposlenih sa 60 na 130, a držim da će se taj broj i povećavati s obzirom na ugovorene poslove. Također, s 18 milijuna kuna povećali smo prihode na 55 milijuna kuna, a završili smo investicijski ciklus od 45 milijuna kuna. Sve to ostvarili smo vlastitim sredstvima ili uz pomoć Jadranske banke. Stopostotni smo izvoznik, prisutan diljem Europske unije, ali i u Meksiku i u Turskoj. Međutim, tužan sam i zabrinut jer smo jedno od rijetkih poduzeća na šibenskom području koje još uvijek uspijeva poslovati u iznimno teškim uvjetima rada. Pitanje je koliko ćemo još imati snage hrvati se s gomilom problema, za koje oni na vlasti nipošto nemaju snage“, kazao je Ivanović kako prenosi „Sloboda Dalmacija“.
 

 

Neki će možda komentirati da svečanosti dodjele priznanja nisu mjesta za kritiku, ali zar to nije najbolje prilika da se kaže istina i to pred medijima umjesto da se licemjerno samo smješka i prima nagrade. Ivanovića je na takav oštar istup zasigurno potaknulo i to što je njegova tvrtka bez ikakve utvrđene osnove u javnosti prozvana da je iz njihovog bivšeg pogona u Lozovcu stiglo onečišćenje u izvorište Jaruga i zagadilo pitku vodu, a policija i državno odvjetništvo još uvijek, nakon više od mjesec dana o tomu ne daje nikakve informacije i tvrdi da ništa još nije utvrđeno. Igrati se tako s ugledom jedne uspješne tvrtke nije ni pošteno niti se preko toga može tek tako prijeći. Govoreći o tomu da nema potporu županijske i gradske vlasti Ivanović je sigurno aludirao i na to da godinama pokušavaju privoljeti lokalnu vlast da zajednički izrade projekt i pronađu izvore financiranja za sanaciju terena u Lozovcu gdje je pogon Tvornice aluminija iz koje je proizašao Ivanal, ali nitko ne reagira, a ništa bolje ne prolaze niti kod Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva za zaštitu okoliša. Kada se sve te činjenice zbroje onda je Ivanovićeva reakcija posve razumljiva i opravdana.

Inače, u kategoriji malih poduzeća nagrađena je tvrtka Capax koju su osnovala trojica inženjera koja su prije radila u NCP – u a bave se servisnim uslugama za jahte i mega jahte. Imaju 15 zaposlenih. I godišnji promet oko dva milijuna eura, a dobit iznosi oko deset posto tog iznosa i što je za šibenske prilike skoro pa nevjerojatno – neto plaće su 7000 kuna .
 

U kategoriji velikih poduzeća Zlatnu plaketu dobio je Solaris koji se sprema u nove investicije u hotele.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti