Datum objave: 15. Listopad 2014

Potpisan ugovor za uređenje tvrđave Barone

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon uspješnog projekta revitalizacije tvrđave sv. Mihovila, Grad Šibenik kreće s projektom uređenja tvrđave Barone, o čemu je danas, u šibenskoj Gradskoj vijećnici, potpisan ugovor između gradonačelnika Grada Šibenika Željka Burića i predstavnika izvođača radova- direktora tvrtke Ploter d.o.o. Slavka Šimovića, priopćili su iz Ureda gradonačelnika Šibenika.

 

„Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali i koji sudjeluju na ovom projektu. Uređenje tvrđave Barone, odnosno Šubićevac, kako je ja volim zvati, san je mnogih generacija Šibenčana, a mi smo generacija koja živi taj san. Ovo je ispisivanje nove budućnosti grada čiji napredak nitko više ne može zaustaviti. Nećemo biti mirni dok ne završimo sve četiri naše tvrđave, koje će siguran sam, kao i tvrđava svetog Mihovila, biti na ponos Šibeniku i Šibenčanima“, kazao je gradonačelnik Burić, naglasivši da je ovaj projekt ostvaren suradnjom Gradske uprave i Društva za zaštitu šibenske baštine Juraj Dalmatinac.
Projekt „Barone: Ponovno otkrivanje bogate prošlosti – Put u uspješnu budućnost“ u veljači ove godine, u snažnoj konkurenciji niza kvalitetnih projekata, odabran je za financiranje na IPA III C natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije. Društvo za zaštitu
šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ izradilo je projekt, dok je Grad Šibenik pripremio kompletnu prijavu i dokumentaciju za natječaj.

 

Ugovorena cijena radova, koji obuhvaćaju građevinsko-obrtničke, elektro-instalacijske i strojarske radove, iznosi 4.841.550,21kn.
„Drago mi je da je upravo naša tvrtka odabrana za izvođača radova na ovom velikom i važnom projektu za Grad Šibenik. Dat ćemo sve od sebe da ovaj posao odradimo besprijekorno i budući da kod nas građevinara djela govore više od riječi, mi ćemo govoriti po završetku radova“, kazao je direktor tvrtke Ploter d.o.o. Slavko Šimović.
Procijenjena vrijednost cijelog projekta „Barone: Ponovno otkrivanje bogate prošlosti – Put u uspješnu budućnost iznosi 1.377.165,38 €, od kojih EU projekt sufinancira s 993.900,25 EUR a, dok će preostali dio sredstava osigurati Grad Šibenik.

 

„Iako su mnogi sumnjali u provodljivost ideje o revitalizaciji tvrđave Barone, današnje potpisivanje ugovora o početku radova dokazuje da je uz veliki trud moguće postići puno. Za nas je ovo početak još jednog velikog posla i uložit ćemo cijelo svoje znanje i iskustvo kako bismo ispoštovali sve uvjete i dobro odradili i ovaj posao. Siguran sam da će po završetku radova i implementaciji zamišljenih sadržaja i tvrđava Barone, kao i sveti Mihovil, postati omiljena destinacija Šibenčana i gostiju našega grada, i da ćemo ovim projektom još jednom svijetu pokazati koliko je Šibenik inovativan i koliki su njegovi potencijali“, kazao je Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

 

Prema idejnom projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (u slobodnom prijevodu - tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. Tako posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i dječje igralište. Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine na dobrobit svih građana Šibenika te stvaranje atraktivnog izletničkog lokaliteta, stoji u priopćenju.

 

Iz kategorije: Vijesti