Datum objave: 09. Listopad 2014

Slab interes građana za subvencioniranje ugradnje solarnih kolektora, kreće novi natječaj

Diana Ferić
Diana Ferić

Samo se osam građana javilo na javni natječaj za prikupljanje ponuda fizičkih osoba za subvencioniranje projekata 'Korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama – Zeleni grad', a šest ih je ispunilo uvjete, Grad Šibenik, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, raspisuje ponovljeni natječaj. Riječ je o subvencioniranju ugradnje uređaja za alternativne izvore energije – solarnih kolektora, kotlovskih sustava za biomasu i fotonaponskih pretvarača za proizvodnju električne en energije. Razlog iznimno malom interesu vjerojatno je to što vlasnici kuća moraju uložiti i samo značajna sredstva da bi dobili subvenciju od  15 000 kuna.

 

„Nakon što smo krajem srpnja objavili natječaj za ovaj program javilo se svega osam zainteresiranih građana. Budući da samo šest zaprimljenih prijava udovoljava formalnim uvjetima natječaja i nisu potrošena sva predviđena sredstva Grad Šibenik raspisao je 2. krug natječaja. Želim ponovo skrenuti pozornost kako je riječ o programu koji će omogućiti subvenciju za ugradnju sunčanih toplinskih kolektora za pripremu potrošne tople vode ili za pripremu potrošne tople vode i grijanje, zatim fotonaponskih pretvarača za proizvodnju električne energije, te kotlovskih sustava na biomasu za centralno grijanje u što spadaju kotlovi na drvnu sječku, pelete i pirolitički kotlovi.“, kazao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

 

Pravo na korištenje nepovratnih novčanih sredstava, odnosno subvencije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Šibenika može ostvariti fizička osoba na postojećoj obiteljskoj kući u funkciji stanovanja koja je u njenom osobnom vlasništvu ili u vlasništvu članova njene uže obitelji. Postojeća građevina sukladno odredbama Zakona o gradnji je svaka ona građevina koja je izgrađena na temelju građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta i svaka druga građevina koja je prema navedenom zakonu ili posebnom zakonu s njom izjednačena. Također, obiteljska kuća u smislu ovog natječaja je postojeća građevina u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno stanovanju, s najviše dvije stambene jedinice (kućanstva), izgrađena na zasebnoj građevnoj čestici i građevinske bruto površine do 400 m2. Treba naglasiti kako se iz ovog natječaja izuzimaju obiteljske kuće čija je gradnja u tijeku i one za koje je pokrenut postupak legalizacije, a nije okončan. U slučaju da se građevina nalazi u dijelu zaštićene kulturno-povijesne cjeline, u pojedinim slučajevima će biti potrebna suglasnost konzervatora.
 

 

Troškovi ugradnje sustava OIE subvencionirat će se u iznosu od 50 posto nepovratnih sredstava odnosno do maksimalnog iznosa od 15.000 kuna po sustavu. Natječajem se planira dodijeliti 50 subvencija. Broj sufinanciranih kućanstava procijenjen je temeljem maksimalnog iznosa sufinanciranja i proračuna projekta te se može povećati sukladno raspoloživim financijskim sredstvima.
Podnositelj prijave može ostvariti pravo na korištenje subvencije do najviše dva sustava OIE po kućanstvu, a izrada potrebne pripremne i projektne dokumentacije ne ulazi u subvencionirani trošak
Ukupna raspoloživa sredstva za subvencioniranje projekata poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama u okviru ovog natječaja iznose 750.000 kuna, pri čemu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje sa 600.000 kuna (40 posto), a Grad Šibenik sa 150.000 kuna (10 posto).

 

Izvođač radova bit će dužan osigurati dokaze da je ovlašten za izvođenje predmetnih radova i da je oprema sukladna s tehničkim propisima te dati izjavu o jamstvenom roku za izvedene radove na minimalno 2 godine i za opremu na rokove koji nisu kraći od rokova koje daje dobavljač opreme, a Grad Šibenik će osigurati stručni nadzor izvršenih radova i ugrađene opreme od strane ovlaštenog inženjera. Također će se provjeriti točnost prijavljenih početnih stanja obiteljskih kuća terenskim pregledima u samome startu.
Prijave će se zaprimati 45 dana od dana objave javnog natječaja na službenoj internetskoj stranici Grada Šibenika (danas 07. listopada 2014.). Informacije o projektu Poticanja korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućanstvima dostupne bit će dostupne u Pravilniku za provedbu programa 'Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama'. Sve informacije i obrasci te popis potrebite dokumentacije je dostupan na službenim internetskim stranicama Grada Šibenika, priopćili su iz Ureda gradonačelnika Grada Šibenika.
 

Sve informacije u svezi ovog Javnog natječaja mogu se dobiti u Upravnom odjelu za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Šibenika, Trg palih branitelja Domovinskog rata 1; e-mail:branka.belamaric@sibenik.hr, telefon 022-431-067, od ponedjeljka do petka, od 8.00 do 10.00 i od 12.00 do 14.00 sati.

 

Iz kategorije: Vijesti