Datum objave: 04. Listopad 2014

Šibenčani u nacionalnoj akciji borbe protiv raka dojke "Dan ružičastih vrpca"

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska liga protiv raka priključila se današnjoj akciji "Dan ružičaste vrpce" cilj koje je podići svijest o raku dojke, a sav prihod od prodaje namijenjen je prevenciji i liječenju te opake bolesti. Na štandu koji su postavili ispred šibenskog kazališta priključio im se i šibensko - kninski župan Goran Pauk.

U akciju se, inače, uključila cijela Hrvatskašto ne čudi jer godišnje u Hrvatskoj od raka dojke umre više od tisuću žena. Akciju organizira Europski forum protiv raka dojke Europa Donna, a podržao ju je i predsjednik Ivo Josipović koji je pustio ružičaste balone kao simbol žena koje nisu uspjele pobijediti ovu zloćudnu bolest.  

Prodaju se ružičaste vrpce i majice, a sva prikupljena sredstva utrošit će se za rano otkrivanje raka dojke, liječenje, edukaciju žena. Rak dojke može se izliječiti otkrije li se u ranom stadiju. 

Moderan stil života koji uključuje pretilost, previše alkohola, nepravilnu prehranu i manjak fizičke aktivnosti krivi su za povećan broj oboljelih od raka dojke, tvrde stručnjaci. Broj oboljelih žena u proteklih se 30 godina udvostručio, a prema statističkim podacima svaka deseta žena će u životu razviti neki od oblika te bolesti, piše Hrvatska liga protiv raka. Godišnje u Hrvatskoj od raka dojke oboli od 2300 do 2500 žena, a upravo je rak dojke i najčešći uzrok smrti od raka kod žena.

Iz kategorije: Vijesti