Datum objave: 03. Listopad 2014

Sokolarski centar u Dubravi ne da surog orla kojeg liječe Ministarstvu zaštite okoliša

Diana Ferić
Diana Ferić

Emilio Menđušić, vlasnik Sokolarskog centra u Dubravi, u sklopu kojeg djeluje ambulanta  za ptice grabljivice neće ni pod koju cijenu dopustiti da surog orla kojeg liječe u toj ambulanti preuzme Ministarstvo zaštite okoliša i smjesti ga u letnicu jer smatra da se ptica u tim uvjetima ne neće moći oporaviti. Smatra da taj zahtjev Ministarstva zaštite okoliš nije stručno utemeljen I poručuje im da će do tog surog orla moći doći samo upotrebom sile. “Vi i ja očito ne živimo u istoj zemlji. U zemlji u kojoj ja živim javnost i struka imaju pravo preispitivati svaku odluku vlasti, a vlast (u ovom slučaju Ministarstvo) ima dužnost i obavezu javnosti
dati sve relevantne podatke i sva potrebna pojašnjenja. Tamo gdje Viživite možda vrijede neka druga pravila, ali u mojoj zemlji dužni ste,ponizno i skromno, kako dolikuje javnim službenicima, odgovoriti na svapitanja i dati sva potrebna pojašnjenja”, kaže u svom odgovoru Emilio Menđušić tražeći da se stručno odgovori na koji način će smještaj ptica u letnicu pomoći njihovom imajući u vidu činjenicu da sadašnje letne sposobnostii funkcionalnost krila ptice omogućavaju doskok na visinu od samo 75cm te koji je stručnjak to odlučio", stoji u njegovom odgovoru Ministarstvu.


“Suradnja između oporavilišta Ministarstva je uobičajena praksa i često smo informirani o uspješno spašenim, liječenim i oporavljenim životinjama, upravo zbog međusobne konzultacije i razmijene iskustava. Uvidom u dosadašnja saznanja i stručna iskustva o načinu provođenja oporavka ptica grabljivica, osobito ptica iz skupine orlova, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, te temeljem konzultacija sa stručnjacima koji oporavak na taj način provode, Ministarstvo ostaje pri stavu iskazanom u gornjem dopisu te ponavlja i ponovno traži od vas da postupite sukladno njemu i osigurate nesmetano HITNO preuzimanje ovih dviju jedinki surih orlova koje se premještaju u drugo oporavilište Ministarstva - AWAP.Sukladno Zakonu o zaštiti prirode, priroda i dijelovi prirode od interesa su za Republiku Hrvatsku te uživaju njezinu osobitu zaštitu. U skladu s navedenim o strogo zaštićenim divljim životinjama iz prirode Republike Hrvatske odlučuje ovo Ministarstvo kao središnje tijelo državne uprave nadležno za poslove zaštite prirode”, stoji u dopisu Ministarstva.Analizirajući ove konkretne slučajeve koji su se odnosili na skrb o jedinkama kritično ugrožene vrste u Vašem oporavilištu, za koje imate sa Ministarstvom sklopljen ugovor (KLASA: 612-07/14-10/07) Ministarstvo će, uzimajući u obzir točku VI. istoga, preispitati daljnju mogućnost postupanja po istom.

Menđušić svoje tvrdnje dokumentira i mišljenjem stručnjaka, veterinara Emila Ofnera i zaključuje. “ S obzirom da USC raspolaže letnicom koja je odgovarajuće veličine i koja je u potpunosti prikladna za rehabilitaciju zaprimljene jedinke surog orla smatramo kako u konkretnom slučaju nije ispunjen nijedan uvjet koji bi ukazivao na potrebu transporta zaprimljene jedinke surog orla”, no Ministarstvo zaštite okoliša I dalje inzistira da im se preda ptica.

 

Iz kategorije: Vijesti