Datum objave: 29. Rujan 2014

Kardinal Bozanić u Šibeniku progovorio o grijesima novih struktura

Diana Ferić
Diana Ferić

Govoreći na proslavi blagdana  svetog Mihovila  nadbiskup  Josip Bozanić danas se u Šibeniku  osvrnuo i na rat i patnje u svijetu, ali i na stanje u Hravskoj i na nove grijehove novih struktura. U svojoj propovjedi je kazao:

„Sa žalošću danas moramo gledati kaos koji se širi svijetom. Suosjećam i kao naraštaj koji je na vlastitom nacionalnom biću osjetio strahote rata s našom braćom i sestrama u vjeri kao i sa  svim ljudima na Bliskom istoku u Siriji, Iraku, Ukrajini, koji trpe  ratna stradanja i molimo za mir u svijetu.

Ovdje s Trga Republike Hrvatske u Šibeniku  gledamo i slike nereda koji se sustavno širi i u našoj domovini. Ova crkva i ovaj vjernički narod s nevjericom gleda kako se olako, s pogubnim metodama demonov zadah širi različitim strukturama, vidljivima i onima oku skrivenima, i ne dopušta ozdravljenje hrvatskoga bića. Ime arhanđela Mihovila znači tko je kao Bog. Kad bismo u različitim strukturama postavila pitanje tko je kao Bog kao da se već čuju odgovori  ja,ja,ja... Pitamo danas dokle toliko iscrpljivanje hrvatskog čovjeka da je toliko zabrinut za budućnost svoje djece. Dokle čemo slušati izvještaje o zatvaranju radnih mjesta i rastu broja nezaposlenih. Dokle ćemo trpjeti da se gazi život od začeća i čovjekovo dostojanstvo do smrti. Dokle ćemo gledati kako se olako postupa s javnim dobrima i šalje nedvosmislena poruka ako nama nije do njih stalo zašto bi bilo i drugima. Dokle će nam se u školama, na ulicama i medijskim ulicama servirati ideološki obroci koji su zatrovali obitelji mnogih naroda is stvorili rijeke usamljenih i otuđenih ljudi. Dokle ćemo podnositi nasilje nad hrvatskom poviješću, dokle ćemo slušati o tobožnjoj pogubnosti svake ideje koja nastoji obraniti hrvatsku demokraciju, dokle ćemo gledati natjecanje  struktura različitih predznaka u osiromašenje, nacionalnim i duhovnom hrvatskog nacionalnog bića. Ali unatoč brojnim razočarenjima naš se čovjek ,kao i njegova domovina, uvijek pridiže. Teško hoda ali ide dalje jer vjeruje. U pozadini te vjere nije naivni optimizam nego duboka svijest od pradjedova baštinjena da vlast Kristova nikada neće proći“, kazo je  kardinal Bozanić.

Iz kategorije: Vijesti