Datum objave: 26. Rujan 2014

Sredinom listopada 19 asistenata u nastavi počinje s radom u šibenskim osnovnim školama

Nina Medić
Nina Medić

Gradu Šibeniku odobreno je 716.000 kuna za osiguravanje pomoćnika u nastavi za učenike s poteškoćama u učenju te će do sredine listopada s radom početi ukupno 19 asistenata. Sredstva je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, posredstvom Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala“ , Prioritet 2. Jačenje socijalnog uključivanja i integracije osoba u nepovoljnom položaju. Od sredstava Ministarstva pokrit će se troškovi za 16 asistenata u nastavi, dok je Grad Šibenik osigurao sredstva za još troje asistenata. Ministarstvo je osiguralo ukupno 30,8 milijuna kuna, a za ta sredstva natjecale županije i gradovi. Osiguranim novcem pokrivati plaće pomoćnika, naknada voditelju projekta, edukacije i medijske aktivnosti. 

„Imali smo konkretan zadatak i postigli smo konkretan cilj. Na ovom projektu smo radili tiho ali sustavno na dnevnoj bazi i ponosni smo što smo osigurali 16 pomoćnika koji će učenicima s teškoćama omogućiti lakše školovanje. Također, napominjem da će Grad Šibenik vlastitim sredstvima osigurati pomoćnike za tri prvašića, koji nisu bili evidentirani kada se projekt prijavljivao", kazao je na današnjoj press konferenciji Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Na projektu je od početka radio Nikica Penđer, zamjenik gradonačelnika Šibenika, a projektni prijedlog je izradio dipl.ing. Mario Kursan, projekt manager kao vanjski suradnik na projektu. Partneri projekta su osnovne škole kojima je osnivač Grad Šibenik, a od devet škola potreba za pomoćnicima u nastavi pokazala se u njih šest; OŠ Brodarica, OŠ Meterize, OŠ Faust Vrančić, OŠ Juraj Šižgorić, OŠ Tin Ujević i OŠ Vidici. Ukupno 21 učenik s teškoćama u učenju uključen je u redovitu nastavu u tim školama, a Agencija za strukovno obrazovanje odraslih utvrdila je da njih 16 ima pravo na pomoćnika.

Sljedeći korak je raspisivanje natječaja za asistente koji raspisuje Grad Šibenik, a zapošljavaju ih osnovne škole.  Za asistenta u nastavi mogu se prijaviti osobe koje imaju srednju stručnu spremu, udovoljavaju članku 106. Zakona  o odgoju i obrazovanju, a prednost imaju oni koji su već radili kao asistenti u nastavi ili imaju iskustva u radu s djecom s teškoćama. Natječaj traje do 3. listopada nakon čega će Odbor za selekciju kandidata izvršiti odabir, te će asistenti moći početi s radom sredinom listopada.

Iz kategorije: Vijesti