Sidebar Menu

Datum objave: 25. Rujan 2014

Sedam tvrtki zainteresirano za uređenje tvrđave Barone

Nina Medić
Nina Medić

Na natječaj Grada Šibenika za izvođenje građevinskih radova na uređenju tvrđave Barone u otovorenom postupku javne nabave javilo se ukupno sedam tvrtki; APEX-ING d.o.o. iz Sesveta, SPEGRA INŽENJERING d.o.o. iz Splita,  BUČIĆ GRADNJA d.o.o. iz Šibenika, FIDAL d.o.o. iz Rijeke, PLOTER d.o.o iz Zadra;  MINIGRADNJA d.o.o iz Vodica i  TEH-GRADNJA d.o.o. iz Zagreba.  Ponude kreću se u rasponu od 4 do 6..5 milijuna kuna, a procijenjena vrijednost nabave bez PDV-a, iznosi oko pet milijuna kuna. Ime odabranog ponuditelja znati će se nakon pregleda i ocjene ponuda.

 

Radovi koji su ponudom obuhvaćeni su: građevinsko-obrtnički, elektro-instalacijski i strojarski.

Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine te stvaranje atraktivnog izletničkog lokaliteta od kojega bi indirektnu korist imalo cijelo stanovništvo dok bi direktnu korist mogli imati lokalni poduzetnici.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.3 milijuna eura od kojih će EU projekt sufinancirati s milijun eura, što je ujedno i najveći iznos koji se mogao odobriti, dok će preostali dio sredstava osigurati Grad Šibenik- potvrdila je to u veljači ove godine evaluacijska komisija Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.

Prema idejnom projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi tehnologiju „proširene stvarnosti“ za prezentaciju postava. Tako će posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) moći promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću.

Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca.

Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i dječje igralište.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam