Datum objave: 15. Rujan 2014

Zbog pitke vode župana Pauka prozvali NL Stipe Petrine, HNS i HSP dr. Ante Starčević

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog zagađenja pitke vode na šibenskom području Klub zastupnika Nezavisne liste Stipe Petrina traži hitno sazivanje sjednice Skupštine Šibensko-kninske županije te da na njoj budu šibensko – kninski župan Goran Pauk, direktor Vodovod i odvodnja d.o.o Miho Mioč, gradonačelnica Knin Josipa Rimac, direktor komunalnog poduzeća Knin, inspektor Sanitarne inspekcije Ispostave Šibenik . Na župana se obrušila i Županijska organizacija HSP dr. Ante Starčević koja tvrdi da je sramota što Šibensko – kninska županija nema rezervni vodoopskrbni sustav i tvrde da se župan prema vodi kao izvoru života ponaša krajnje neodgovorno, a da su građani kao krajnji korisnici u cijeloj priči potpuno zanemareni. Reagirala je Županijska organizacija HNS –a koja također traži sazivanje hitne sjednice Županijske skupštine i upozorava na županovo neodgovorno ponašanje.


„Od župana Šibensko-kninske županije tražimo prikupljanje sve relevantne dokumentacije - prezentiranje pravomoćne presude Općinskog suda u Kninu sve vezano uz obvezu Grada Knina i kninskog komunalnog poduzeća da saniraju močvaru koja je nastala na zemljištu u vlasništvu Poljoprivredne zadruge Orlovača, a u koju se bez ikakve zaštite ispuštaju fekalije i otpadne vode sa područja Knina kako je utvrđeno presudom. Ujedno tražimo da se javnosti i vijećnicima prezentira sva relevantna dokumentacija nadležnih inspekcijskih tijela vezano uz poduzete mjere nadzora, obvezu izdavanja naloga za izvršenja rješenja o izvršenju zaštitnih mjera te izrečenih prekršajnih kazni odgovornim osobama“, kažu vijećnici Nezavisne liste Stipe Petrine i dodaju:

„Nebrigom i nepažnjom nadležnih tijela,dugogodišnjim discipliniranim (stranačkim) prikrivanjem odgovornosti nadležnih osoba dovedeno je u pitanje zdravlje svih građana Šibensko-kninske županije.
Danas je pred gotov čin dovedeno 150.000 ljudi koji su opravdano zabrinuti jer ih odgovorni drže u zabludi i neznanju“.

Od predsjednika županijske skupštine traže, kako kažu odgovorno postupanje i sazivanje skupštine u što kraćem roku i napominju da je „krajnji slučaj da članovi stranke počnu razmišljati svojom glavom a ne podlijegati stranačkoj stezi i zavjetu šutnje!“.
 

Županijski HSP-a dr. Ante Starčević u svom priopćenju kaže;„Sramota je da Šibensko – kninska županija nema rezervni sustav vodoopskrbe, kako u ovakvim situacijama 150 tisuća korisnika vode ne bi bilo ugroženo. Zabrana korištenja vode za higijenske potrebe nije postojala ni za vrijeme Domovinskog rata. Postavlja se pitanje, na koje supstance se sumnja u vodi, kad ih čak ni prokuhavanje ne može neutralizirati? Smatramo dalje, da je odnos prema zdravlju žitelja Šibensko – kninske županije krajnje neozbiljan, jer se na laboratorijske nalaze treba čekati nekoliko dana, a prema medijima samo laboratorij u Zagrebu je sposoban odraditi kompletna ispitivanja. Postavlja se pitanje, da li je do sada bilo ikakvih sumnji u kvalitetu vode, a laboratoriji na području Županije nisu mogli odraditi kompletna ispitivanja? Ako je voda zabranjena za bilo kakvo korištenje, kako to da u pojedinim ugostiteljskim objektima nigdje nema upozorenja na štetnost korištenja vode? Isto tako građane Šibensko – kninske županije nitko nije upozorio na moguće zdravstvene posljedice korištenja vode, a svjesni smo da na području Županije živi velik broj osoba starije životne dobi koji nije sposoban doći do mjesta gdje se voda dijeli. Tko je odgovoran za štetne supstance u vodi utvrdit će nadamo se istraga, ali pitanje je tko će građanima snositi financijske posljedice kupovine vode? Smatramo da je ovo situacija za proglašenje elementarne nepogode“, priopćio je HSP dr Ante Starčević i pozvao sve političke snage na jedinstvo u ovom slučaju i solidariziranje s građanima.

„Situacija u kojoj preko 100 tisuća stanovnika Šibensko-kninske županije već treći dan nema pristup čistoj vodi za piće, kuhanje i obavljanje higijene nije trenutak da bi bilo koja politička opcija skupljala bodove, ali moramo se zapitati da li odgovorne osobe naše županije znaju svoj posao i da li poduzimaju sve u skladu sa svojim ovlastima da se situacija efikasno riješi na zadovoljstvo svih žitelja i gostiju naše županije“, pita u svom priopćenju HNS.

 

„Evidentno je da odgovori na ključna pitanja u ovom slučaju ni danas nisu dostupni javnosti i da svi naši stanovnici nisu ni pravodobno informirani o opasnostima tj. posljedicama konzumiranja vode i zato tražimo od župana Šibensko-kninske da žurno:

·         Sazove tematsku sjednicu Šibensko-kninske županije

·         Upozna javnost tko su odgovorne osobe koje su zakazale u sustavu i koje su sankcije za nepoduzimanje odgovarajućih mjera

·         Obznani kad će se situacija normalizirati

·         Navede konkretne mjere koje će se poduzeti da se slične situacije u budućnosti preventivno spriječe

Zamislimo samo da se situacija dogodila u srcu turističke sezone kako bi to utjecalo na gospodarstvo ionako najsiromašnije dalmatinske županije?

 

Konačno tražimo od župana da se očituje zašto voda  odmah nije poslana na analizu u Zagreb i tko će biti odgovoran za silne štete i troškove nastale ovom situacijom kao i tko nam garantira da smo dosada pili vodu koja je zdravstveno ispravna ako nisu dovoljne analize laboratorija na području Šibensko-kninske županije?!

 

Gospodine župane, stanovnicima naše županije onečišćena voda je „došla do grla“ i vrijeme je da javnost dobije odgovore i ispriku!“, stoji u priopćenju HNS –a.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti