Datum objave: 10. Rujan 2014

Gradska vlast još ne zna kako će nadomjesiti gubitak u proračunu zbog mini porezne reforme

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradska vlast u Šibeniku ne planira, prema odgovoru koji smo dobili iz Ureda gradonačelnika, gubitak prihoda zbog takozvane mini porezne reforme nadomjestiti povećanjem prireza ili komunalnih davanja što su najavile neke jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj, ali još ne znaju kako će taj značajan manjak prihoda, ako se kako je najavljeno smanji porez na bruto plaće, pokriti.

 

„Razgovara se, točnije, ozbiljno promišlja o modelu kojim bi Grad Šibenik mogao nadomjestiti gubitak dijela prihoda od poreza na plaće. Kako je Grad Šibenik član Udruge gradova u RH informirani smo kako Udruga vodi razgovore s ministrom financija u cilju da se izgubljeni prihod, ako se ta mjera uvede, gradovima sustavno nadomjesti kroz neke druge vrste prihoda“, stoji i odgovoru na naš novinarski upit.
 

 

Planiranim izmjenama poreza na dohodak prihodi jedinica lokalne i regionalne samouprave mogli bi se smanjiti za 1,7 do 1,8 milijardi kuna, a Grad Šibenik  bi ostao bez najmanje 15 milijuna kuna iako oporbeni SDP tvrdi da to neće biti više od 4 milijuna kuna. "Točan, egzaktan iznos još ne znamo, ali vjerujte mi nije ispod 15 milijuna, a brojka je bliža 18 milijuna kuna što nam je potvrđeno i u razgovoru s predstavnicima Ministarstva pravosuđa“ kazala je nedavno Senka Ramljak, pročelnica Upravnog odjela za financije Grada Šibenika.

 

Ministar financija Boris Lalovac najavio je kompenzacijske mjere za lokalnu samoupravu kojoj je porez na dohodak najvažniji prihod, ali još ne zna ništa konkretno. Razmišlja se, među ostalim, o racionalizaciji sustava, uštedama u javnim nabavama, povećanju udjela jedinica lokalne i područne samouprave u porezima koje dijele s državom, prije svega porezu na promet nekretnina o naknadama za koncesije. Moguće je i da će se povećati udio lokalne samouprave u porezu na dohodak, a manjak koji bi država zbog toga osjetila nadoknadio bi se iz poreza na kamate na štednju, koji je planiran od iduće godine.

Ako ništa od toge ne uspije  ponovno će ispaštati građani jer lokalna samouprava neće imati puno izbora - ili će odustati od nekih planiranih pojekata odnosno izdvajanja za građane poput socijalnih programa ili će morati povećati neke namete.

 


 

 

 

Iz kategorije: Vijesti