Datum objave: 09. Rujan 2014

Vodički SDP proziva gradonačelnicu Vodica zbog nebrige o predškolskom odgoju

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak 55 – ero djece ostalo je ove godine na listi čekanja za upis u jedini vodički vrtić Tamaris bez šanse da u njemu dobiju mjesto na što je na današnjoj konferenciji za novinare u ime SDP –a Grada Vodica upozorila potpredsjednica gradske organizacije dr.sc. Marija Alfirev okrivivši gradonačelnicu Vodica Bran ku Juričev Martinčev da nije napravila ništa bitno da se riješi problem koji je, kako je kazala ,prisutan već godinama.

 

Gradonačelničino objašnjenje da je riječ uglavnom o djeci čiji je jedna ili oba roditelja nezaposleni nije nikakvo opravdanje jer sva djeca imaju pravo na mjesto u vrtiću i dužnost gradske vlasti je da o tome skrbi. Osim toga taj problem ima i drugu dimenziju – kako će ti roditelji uopće naći posao, ako im djeca nisu zbrinuta“, upitala je dr.sc Alfirev zaključivši da je to odraz nebrige gradske vlasti i loše pronatalitetne politike. Po njezinim riječima, gradonačelnica tvrdi kako će taj problem biti riješen gradnjom novog vrtića za što su aplicirali na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta no to je, kaže ona nerealno, jer predškolski odgoj nije prioritet i teško će se doći do tih.

 

„Tu je riječ o obmani roditelji i samoobmani jer taj natječaj nije namijenjen predškolskom odgoju. To moraju rješavati same jedinice lokalne samouprave. Mnogi su se natjecali i dobili zajam od Europske investicijske banke i tu je bila naša šansa, ali vodička gradska vlast nije reagirala. U Hrvatskoj je preko te banke uloženo 25 milijuna eura u predškolski odgoj. Tako je to još jedno prazno obećanje gradonačelnice kojih smo s već naslušali. To su priče za malu djecu, za laku noć“, istaknula je Marija Alfirev i dodala. „Gdje je tu sposobnost gradonačelnice kojom se  ona stalno hvali. Ovo je još jedna potvrda da gradska vlast Vodica posljednjih godina nije ostvarila niti jedna kapitalni infrastrukturni problem. Gradonačelnica zna nama iz SDP –a spočitnuti kako bismo se mi trebali založiti kod državne vlasti za neke projekte, ali zajam Europske investicijske banke krenuo je u vrijeme kada je na vlasti bio HDZ pa ona nije ništa učinila“, napomenula je Marija Alfirev.
 

U odgovoru na novinarska pitanja kazala je kako vijećnici SDP –a te teme stalno ističu na sjednicama Gradskog vijeća, a kazala je i kako je gradska vlast mogla s vlasnicima privatnih vrtića uspostaviti suradnju da joj je stalo do toga da sva djeca budu zbrinuta u vrtiću.

Grad Vodice ima samo jedan i to gradski vrtić koji je osnovan još 80 – tih godina prošlog stoljeća i radi u tri objekta, a dva su u iznajmljenom prostoru.

 

Iz kategorije: Vijesti