Datum objave: 04. Rujan 2014

Roditelji pa ni profesori u Šibeniku nisu baš nasjeli na potrebu nabave novih udžbenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Čini se da veći dio roditelja i učenika u Šibeniku nije nasjeo na potrebu nabave novih udžbenika što su od njih, prema naputku iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, zatražile škole pa se u šibenskom antikvarijatu Judita, kupuje rabljeni udžbenici.

 

„ Poznato je da su sve škole učenike izvijestile da moraju u novu školsku godinu doći s novim udžbenicima, ali očito je da nastavnici i profesori nisu tako decidirani i da mnogi ostavljaju mogućnost korištenja i starih udžbenika. Tako nam , pogotovu s obzirom na tešku financijsku situaciju, mnogi roditelji dolaze u potrazi za starim udžbenicima koje kod nas uglavnom i nađu,“ kazao nam je Mate Vujević, vlasnik knjižare Judita. Prema njegovim riječima pred početak školske godine u knjižari se redovito stvara gužva, baš kao i prethodnih godina.
U trenutku našeg posjeta, u knjižari smo zatekli nekoliko roditelja koji su tražili udžbenike za svoju djecu, uglavnom za srednje škole. „Našla sam skoro sve stare udžbenike za svoje dijete koje pohađa 3. razred gimnazije. Dosta toga našla sam upravo ovdje, a ostatak preko Njuškala. Stare udžbenike platim otprilike 60 posto manje od novih“, kazala nam je gospođa koju smo zatekli u knjižari, jedna od onih koja nije nasjela uputama o nužnoj nabavi novih udžbenika.

 

Profesori šibenskih srednjih škola s kojima smo razgovarali kazali su nam da su službeno morali učenike obavijestiti o potrebi nabave novih udžbenika, ali ne kriju da neće praviti probleme onima koji dođu sa starim udžbenicima jer većina njih ne vidi nikakvu razliku, što je najtragičnije. Sadržaj je ostao isti, a nisu sigurni nit da su novi udžbenici pisani novih hrvatskim pravopisom što j bilo glavno obrazloženje za promjenu udžbenika.
Nitko iz Ministarstva nije dao uvjerljiv razloga za promjenu udžbenika pogotovu zbog toga što je nastavni plan i program ostao isti, a on je zapravo osnovni problem hrvatskog obrazovnog sustava.

 

Odluku o tomu da je sve dosadašnje udžbenike potrebno zamijeniti novima donio je bivši, kontroverzni ministar obrazovanja Željko Jovanović. Novi ministar se nije o tome očitovao. Jovanovićevo obrazloženje za odluku o nabavi novih udžbenika bilo je da ističe rok od četiri godine na koji su stari udžbenici bili odobreni, da ih je nužno doraditi, da novi moraju biti lakši i jeftiniji te da se moraju uskladiti, odnosno lektorirati prema novom pravopisu.

 

 

Iz kategorije: Vijesti