Datum objave: 27. Kolovoz 2014

Gradsko vijeće podržalo gradnju stambeno - turističkog naselja u Zablaću izradom Urbanističkog plana

Diana Ferić
Diana Ferić

Kako to obično biva, nakon što  potencijalni investitor  kupi od vlasnika  negrađevinsko zemljište ono se, izradom urbanističkih planova, pretvara u građevinsko, mnogostruko skuplje. Tako je i s prostorom Male Soline kod Zablaća za koji je Gradsko vijeće Grada Šibenika danas donijelo odluku o izradi Urbanističkog plana stambeno . turističke zone  na više  od 30 hektara i time  dalo zeleno svjetlo investitoru - švicarskoj tvrtki TFI holding, na čijem čelu je Jean Paul Udry, a koja planira na tom području izgraditi  stambeno-turistički kompleks vrijedan milijardu i po eura. Riječ je o nenaseljnom području  uz more koje sa sjeveoistočne strane seže do  jezera mala Solina.

 

Pomalo naivno zvučalo je  na sjednici Gradskog vijeća pitanje vijećnika HNS –a Draška Lambaše zašto se ne bi urbaniziirale i čestice koje su u vlasništvu pojedinaca, a ne samo one koje obuhvaća budući stambeno -  turistički kompleks. Marlena  Roša Dulibić, pročelnica Upravnog odjela  za prostorno planiranje  kazala je da to nije u domeni njihove nadležnosti.

 

Tim će se projektom povezati more i jezero Male Soline što je bilo predviđeno još GUP –om iz 1998. godine. Projekt tog stambeno- turističkog naselja  predviđa brojne sadržaje  pokojima bi s emoglo reći da je riječ o mini gradu. Prema prijedlogu plana na 60 posto te površine bit će moguće izgraditi stambene zgrade i centralne gradske sadržaje, kao što su ambulante ili vrtići. Na 22 posto površine predviđena je izgradnja hotela i hotelskih sadržaja. Ostatak je namijenjen za javne zelene i vodene površine, odnosno plažu.
„Nikako ne smijemo dozvoliti da to novo naselje bude "mrtvo" odnosno, da živi samo ljeti, a da zimi bude prazno“, istaknula je Madlena Roša -Dulibić, pročelnica šibenskog Odjela za prostorno planiranje.

Stambeno- turistički kompleks kod Zablaća imat će i vezove za svoje korisnike. Svaka peta stambena jedinica imat će svoj vez, ili broj vezova mora biti 20 posto od broja ukupnih stambenih jedinica.
- Svjesni smo da Šibenik ima velikih problema s nedostatkom komunalnih vezova. Ali, na prostoru Male Soline nije moguće povećati broj vezova, to više što se na tom području ne radi o komunalnim, nego vezovima koje će isključivo koristiti stanari ili turisti koji će boraviti u budućem naselju - pojasnila je Roša-Dulibić.

Izradu DPU Mala Solina platit će Grad Šibenik , ali bi na kraju te troškove trebao snositi investitor. Švicarski investitori već sedam godina otkupljuju privatne terene i priprema  izgradnj golemog stambeno- turističkog kompleska kod Zablaća, a prema nekim podatcima za to su do sada potrošili  60 milijuna eura!

 

 

Iz kategorije: Vijesti