Datum objave: 27. Kolovoz 2014

Obilježavanje dana kada je Šibenik prvi u svijetu dobio rasvjetu na izmjeničnu struju

Diana Ferić
Diana Ferić

Obilježavanje godišnjice paljenja   javne rasvjete na izmjeničnu struju, u čemu je Šibenik  bio prvi u svijetu, prerasta i u turistički hepening. Tog dana pušten je u pogom prvi sustav proizvodnje i prijenosa koji su izgradili tadašnji šibenski gradonačelnik Ante Šupuk i inženjer Vjekoslav Meichsner.

Tako će sutra, 28. kolovoza, kada se navršav 119 godina od kada je grad Šibenik zasjao svjetlošću proizvedenom u hidroelektrani Jaruga na Krki, ispred katedrale  održati hepening,a pripremljeno je i 119 majica na kojima piše na engleskom jeziku "Bio sam u Šibeniku,gradu koji je prvi na svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju".

" Vidovitošću tadašnjeg gradonačelnika Ante Šupuka i europskih stručnjaka  za elektrifikaciju Šibenik je tako dobio polaznu osnovu za daljnji razvoj.Ekvivalent po veličini i značenju tog projekta danas bi bila opcija po kojoj bi cijeli grad imao besplatnu struju iz obnovljivih izvora energije. Stoga ćemo se u četvrtak u  20.30 prisjetiti tog povijesnog datuma simboličnim glazbeno scenskim događanjem ispred gradske vijećnice, na Trgu Republike Hrvatske. Majice će se slučajnim odabirom podijeliti inozemnim gostima kako bi na taj način svijetom širili dobre vibracije i poruke iz našeg grada“, kaže Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika.

Producent je Željko Petreš, a  organizaciju tog događanja sponozriraju JU NP Krka, TZ Grada Šibenika i Grad Šibenik.

 

 

Iz kategorije: Vijesti