Datum objave: 27. Kolovoz 2014

Ministarstvo zaštite okoliša traži odvajanje otpada, a šibenski Bikarac za to nije predviđen

Diana Ferić
Diana Ferić

Neizvjesno je hoće li u Gradu Šibeniku uopće biti odvajanja primarnog otpada iako je dana Gradsko vijeće Grada Šibenika donijelo odluku o tome. Šibenik se našao u paradoksalnoj situaciji, kako je objasnio, Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika jer Regionalni centar za gospodarenje otpadom koji je uređen novcem Europske unije ne podrazumijeva primarno odvajanje otpada nego prikupljanje kućnog otpada kao i do sada i njegovo selektiranje tek na traci na Bikarcu, a Ministarstvo zaštite okoliša sada nalaže svim jedinicama lokalne samouprave primarno odvajanje. „ Uputili smo o tomu prije petnaestak dana Ministarstvu upit i čekamo uputstva. Ako i kod nas građani budu morali selektirati otpad onda se to kosi s načinom rada Bikarca i tu će trebati unijeti preinake, a pitanje je koliko je to moguće i realno. Kada je prije sedam godina izrađen projekt RCG O Bikarac koji najvećim dijelom financira Europska unija o tomu nije bilo govora i cijeli je sustav tako postavljen“, objašnjava Mileta.

 

Ako ipak bude primarne selekcije otpada pitanje je i kako će to biti organizirano u staroj gradskoj jezgri u kojoj nema mjesta za postavljanje različitih vrsta kontejnera.

Prema danas prihvaćenoj odluci postoji još jedna specifičnost – Gradska čistoća koja se bavi prikupljanjem otpada prikupljat će sav selektirani otpad osim papira koji će prikupljati nedavno osnovana tvrtka Bikarac koja se izdvojila iz Čistoće. Na pitanje oporbenih vijećnika hoće li to značiti da će građani dobivati dvostruke uplatnice i više plaćati Mileta je odgovorio da će za sve biti jedinstvena uplatnica te da cijene za sada ostaju iste no nije baš siguran da će tako i ostati: „ Veći standardi zaštite okoliša na kojima inzistira Europska unija vjerojatno će donijeti i nove troškove“, istaknuo je.

 

Iz kategorije: Vijesti