Datum objave: 25. Kolovoz 2014

Policija o slučaju Azimut:„Radimo u službi građana, nismo prekoračili ovlasti“

Nina Medić
Nina Medić

„Policijski službenici u niti jednom trenutku nisu prekoračili svoje ovlasti tijekom intervencije u subotu navečer u klubu Azimut. Policija je isključivo servis građana i mi smo postupali upravo po njihovim dojavama“, kazala nam je Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave Šibensko-kninske. Policija je, kako je objavljeno, intervenirala zbog pritužbi građana na buku iz Azimuta, a nakon što su se vlasnici tog kluba suprostavili policijskim službenicima priveli su ih. Očevidci kažu da su pred Azimut stigla tri policijska  osobna vozila i jedan kombi, a da je za vrijeme privođenja 20 - tak gostiju tog kluba skandiralo " Ne damo  Azimut!". Očevidci spominju i da je svemu predhodilo to što je jedan od policijskih službenika prilkom intervecije grubo odgurnuo jedno od posjetiteljica Azimuta na što su vlasnici reagirali.

Prema  riječima Marice Kosor  dogodilo se sljedeće: Operativni policijski centar zaprimio je u noći 24. kolovoza oko 2.30 sata poziv građana koji se žalio na preglasnu glazbu iz kluba Azimut. Nakon toga policijski službenici izišli su na teren te utvrdili da glazba nije prejaka i da se sve odvija prema propisima. Međutim, šibenska policija zaprimila je drugi poziv oko 2.45 minuta iste noći, opet zbog navodno preglasne glazbe iz istog kluba. Policijski službenici stoga su opet izišli ne teren i ovog puta utvrdili kako je glazba glasnija nego što je to dopušteno zakonom.

„Zbog toga su policajci upozorili vlasnike kluba Azimut i tražili do njih da smanje glazbu ili zatvore prozore i vrata kluba“, priopćili su nam iz policije. Dakle, 'incident' se nije dogodio na vanjskoj pozornici kluba, već unutar samog kluba.

Prema riječima glasnogovornice šibenske policije, vlasnici su odbili poslušati policajce, te su ih počeli vrijeđati, što su već bili elementi prekršaja. „Na upozorenje policije da prestanu, vlasnici su se oglušili pa su policijski službenici bili prisiljeni upotrijebiti sredstva prisile te su sukladno propisima, vlasnici odvedeni u policijsku postaju. Tamo je utvrđeno da su vlasnici u alkoholiziranom stanju, stoga policija nije na ispravan način mogla provoditi mjere i radnje pa su oba vlasnika zadržana u policijskoj postaji do otrežnjenja. Nakon toga utvrđen je prekršaj javnog reda i mira te prekršaj vrijeđanja policijskih službenika zbog čega su vlasnici zaradili prekršajnu prijavu.“, kazala nam je Marica Kosor.

 

Klub Azimut i dalje na Facebooku dobiva poruke podrške u novoosnovanoj facebook grupi „Podrška vlasnicima Azimuta“, a za večeras je najavljen i mirni prosvjed, iako organizatori nisu uspjeli ishodovati dozvolu za javno okupljanje iz razloga što se ona mora zatražiti 48 sati prije.

 „Bili smo u policijskoj postaji Šibenik, zbog zakonske odgovornosti koju imamo organizacijom same grupe. Policija nije u mogućnosti zaprimiti prijavu mirnog okupljanja, niti prema članku 33. Zakona o javnom okupljanju (koji objašnjava da "druga okupljanja" ne traže posebnu prijavu), kao niti sukladno europskim konvencijama. Policija zahtjeva, i na to ima pravo, da se mirno okupljanje prijavi 48 sati prije. Ukoliko ima zainteresiranih, to ćemo i napraviti. Želimo da sve bude sukladno zakonu, jer nitko ne smije biti iznad. No, ustav nam jamči pravo na slobodu govora i kretanja, a zakon NE zabranjuje da KULTURNO i MIRNO, bez politiziranja, a ponajmanje nasilja, sjednemo na naše najdraže skale kod katedrale, iskažemo toleranciju i podršku kulturnim događanjima u gradu. No, to zakonski ne možemo zvati mirnim okupljanjem niti ono to jest, jer isto jutros nismo mogli prijaviti. Vidimo se dakle, na KVIZU, hvala svima, također i djelatnicima PU šibensko-kninske koji su nam jutros do u detalj objasnili sva naša zakonska prava i obveze, kako se ovaj slučaj ne bi bio ništa više od promicanja kulture i tolerancije“, objavljeno je na zidu facebook  grupe.

Najavljeno je i gostovanje Željka Burića, šibenskog gradonačelnika i Ivice Kostanića ravnatelja PU Šibensko kninske u HRT-ovoj emisiji 'hrvatska uživo, danas  u 17 sati i 15 minuta na Prvom programu Hrvatske televizije. Burić i Kostanić odgovaraju na pitanje da li je u Šibeniku na djelu sprega crkve, politike i policije. 

FOTO: arhiva

Iz kategorije: Vijesti