Datum objave: 22. Kolovoz 2014

Udžbenici školaraca u Šibensko-kninskoj županiji ove godine isključivo na teret roditelja

ŠibenikNews
ŠibenikNews

Roditelji šibenskih školaraca ove školske godine, osim što će morati kupiti kompletno nove udžbenike, za financiranje će se morati pobrinuti sami budući da se gradovi i općine u Šibensko-kninskoj županiji nisu odlučili na sufinanciranje.

Grad Šibenik, kao ni Grad Vodice, Grad Drniš, a ni Općina Primošten ove godine nisu u proračunu osigurali sredstva za sufinanciranje udžbenika.

„Izdatak za sufinanciranje nabavke novih udžbenika bio bi financijski značajan za naš proračun (osnovci + srednjoškolci = oko 650 učenika) a pored toga, takav izdatak nije ni predviđen u proračunu našeg grada, a uvjeren sam ni mnogih drugih“, kazao nam je Josip Begonja, gradonačelnik Drniša.

Željko Burić, gradonačelnik Šibenika o sufinanciranju udžbenika ima jasan stav: „Odluka o sufinanciranju udžbenika trebala bi se donijeti na razini države jer se, ako učenici iz grada koji ima bolji proračun imaju besplatne, a iz nekog drugog ne, na taj način njih diskriminira. Zato je potrebno donijeti unificirani stav o tome.“

Podsjetimo, Željko Jovanović, bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta, odlučio je da za ovu školsku godinu u osnovnim i srednjim školama treba pripremiti nove udžbenike uz obrazloženje da ističe rok od četiri godine na koji su stari udžbenici bili odobreni, da ih je nužno doraditi, da novi moraju biti lakši i jeftiniji i da se moraju uskladiti, odnosno lektorirati prema novom pravopisu.

 

FOTO: ilustracija

Iz kategorije: Vijesti