Datum objave: 22. Kolovoz 2014

Otkaz za 40 radnika prešaonice TLM-a, uprava tvrdi: „To je spašavanje radnih mjesta“

Nina Medić
Nina Medić

Od 143 radnika prešaonice šibenskog TLM-a, od 1. rujna njih 41 ostaje bez posla. Otpisani radnici tvrde da su liste za otkaz sastavljene bez ikakvog kriterija te upozoravaju na brojne nepravilnosti u nekadašnjem aluminijskom divu, dok Uprava tvrdi da su rezovi bili nužni kako bi se spasio bar dio radnih mjesta, piše Index.

"Mi smo tu odluku donijeli jer bez te odluke svi ostaju na ulici. Ovo nije otpuštanje 40 ljudi, ovo je spašavanje 100 radnih mjesta, onih koji ostanu", rekao je za HTV Branimir Lepur, predsjednik Uprave Prešaonice TLM-a.

Kako javlja Index, sindikati odbacuju objašnjenja Uprave i tvrde da je trošak plaća svih radnika tek djelić gubitaka koje je stvorila Uprava te da otkazi nemaju ekonomskog opravdanja. Radnici ističu kako ne mogu biti jedini krivci za činjenicu da tvrtka posluje s gubitkom te kako nakon privatizacije tvrtke nisu provedena obećana ulaganja.

Prije dva mjeseca radnici TLM-a TPP istupili su u medijima jer su već tada bili najavljeni otkazi: „Otkada je došla nova uprava  TLM-a TPP na čelu s Branimirom Lepurom, predsjednikom uprave, čitavo vrijeme nema ulaganja, samo otpuštaju radnike. Od 286 radnika u presaonici danas ih ima samo 143, a sada ih je još 60 višak. Novih investicija uopće nema. Nije kupljena nova presa, nije se modernizirala alatnica. Nekada smo bili zlatna koka, a sada smo očerupana kokoš. U TLM-u TPP danas postoji samo jedan mali dio osnovne djelatnosti i jedan veliki dio nekretnina biznisa“, kazao je u lipnju Ivan Svraka, sindikalni povjerenik Podružnice sindikata TLM-a TPP.

 Podsjetimo, TLM je prodan za 1 kunu, a država je oprostila i milijardu i 50 milijuna kuna duga pod uvjetom da novi vlasnik uloži 107 milijuna eura. Prošlu je godinu TLM završio s gubitkom od 55 milijuna kuna.

Iz kategorije: Vijesti