Datum objave: 19. Kolovoz 2014

Šibenik bi do kraja listopada trebao biti spreman za razvrstavanje otpada

Nina Medić
Nina Medić

Šibenčani bi do kraja listopada trebali početi razvrstavati otpad. Potvrdio je to Miroslav Lucić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalnu djelatnost Grada Šibenika.

„U Šibeniku se već pristupilo primarnoj selekciji, odvajaju se tekstil i papir, a upravo smo u procesu sređivanja papira i dobivanja lokacijske dozvole za prvo reciklažno dvorište koje će se nalaziti u dvorištu prostorija Gradske čistoće Šibenik“, kazao je Lucić.

Reciklažno dvorište trebalo bi biti uređeno kroz nekoliko mjeseci. Također, Lucić napominje kako je gradonačelnik Šibenika Ministarstvu zaštite okoliša i prirode uputio dopis u kojem se traži pojašnjavanje nekih nejasnoća u vezi s odvajanjem otpada. „Ima nekoliko stavki koje nisu jasne, kao npr. proces naplate jer ne postoji uredba o tome. Također, problem je i što je tvrtka za zbrinjavanjem takvog otpada, Bikarac, u Šibeniku tek osnovana pa nismo nikako mogli u roku sve pripremiti,“ naglašava Lucić.

Podsjetimo, razvrstavanje otpada trebalo je krenuti 24. srpnja ove godine kada je istakao rok od godine dana za pripremu uvođenja razvrstavanja otpada. Hrvatski  gradovi i općine građanima su trebale omogućiti razvrstavanje sedam iskoristivih komponenata otpada - papira, metala, stakla, plastike, tekstila, problematičnoga i glomaznog otpada.

"Naravno da ne možemo očekivati da će se do 24. srpnja, kada istječe taj rok, probuditi svi u Hrvatskoj i da će svi gradovi i općine i svi građani imati kante ispred svojih domaćinstava, ispred svojih kuća, ali je vrlo važno krenuti u implementaciju takvih projekata", kazao je u srpnju Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode za Slobodnu Dalmaciju.

Mnogi gradovi i općine nisu bili spremni za početak 'otpadne revolucije', pa tako ni Šibenik. Glavni problem u Šibeniku je gdje smjestiti kante za odlaganje otpada jer primjerice u staroj gradskoj jezgri za njih jednostavno nema mjesta.

„Rješenje je postavljanje tzv. 'zelenih otoka', lokacije gdje će biti smještene kante za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, stakla, plastike koji već sada postoje na šest lokacija u Šibeniku, a postavit ćemo ih najmanje 10“, najavio je Lucić.

FOTO: ilustracija/ laudato.hr

Iz kategorije: Vijesti