Datum objave: 07. Kolovoz 2014

Skoro 40 tisuća posjetitelja obišlo tvrđavu sv. Mihovila, samo 48 Šibenčana uzelo godišnju kartu

Nina Medić
Nina Medić

Tvrđavu sv. Mihovila je od njezinog službenog otvaranja za posjete 9. lipnja pa do 31. srpnja,  posjetio 38 881 posjetitelj u dnevnom obilasku, dok je do kraja srpnja u sklopu večernjih događanja prisustvovalo 6000 posjetitelja, a samo 48 Šibenčana odlučilo se za opciju godišnje ulaznice po cijeni 50 kuna. Od prodaje dnevnih ulaznica do sada je zarađeno 1.201 875 kuna.

Gordana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava pri Muzeju grada Šibenika,kaže kako je dnevni broj posjeta iznad očekivanja budući da je statistika u godinama prije početka projekta revitalizacije pokazivala da je godišnje tvrđavu sv. Mihovila posjećivalo do 30 000 posjetitelja.

„Činjenicu da je ta brojka premašena u niti dva mjeseca od otvorenja tvrđave moram smatrati uspjehom. Nadalje, analiza strukture posjetitelja pokazuje da su od 38 881 posjetitelja do 31. srpnja velikom većinom individualni posjetitelji, dakle, ne organizirane grupe. To je još jedan pokazatelj da u idućoj sezoni, kada posjet tvrđavi bude dio turističkog obilaska za organizirane grupe, možemo očekivati još bolje rezultate i porast posjeta u odnosu na ovu godinu. U kontaktima smo s turističkim agencijama i radimo na tome da se što bolje povežemo s turističkim sektorom, ali i da unaprijedimo cjelokupni doživljaj posjeta prvorazrednom kulturnom spomeniku kao što je tvrđava sv. Mihovila na čemu intenzivno radimo.“

Također, Barišić Bačelić smatra kako je napravljeno puno po pitanju promocije tvrđave, što je također pomoglo privući posjetitelje. „U proteklih dva mjeseca trudili smo se da svi u Šibeniku, ali i oni koji Šibenik posjećuju, doznaju što se događa na tvrđavi. Izdali smo niz plakata od svečanog otvaranja, letaka, programsku knjižicu, sva naša izdanja su dvojezična, a letak o tvrđavi preveden je na pet jezika. To je samo jedan dio naše promocije. Trudimo se na sve načine biti što dostupniji svojim posjetiteljima pa tako i radnim vremenom – radimo svaki dan od 8 do 22 sata.“

 

Podatak da se samo 48 Šibenčana odlučilo za opciju godišnje ulaznice po cijeni od 50 kuna, Barišić Bačelić ne smatra pravim pokazateljem za interes građana za tvrđavu. „Moram Vas podsjetiti da je 8. lipnja, dakle dan nakon svečanog otvorenja, bio slobodan ulaz na tvrđavu i taj dan ju je posjetilo 3033 posjetitelja, mahom Šibenčana. (Taj broj nije u onoj brojci od 38 881, jer je to brojka plaćenih posjeta.) Ta nedjelja bila je jedan divan dan, sve je vrvjelo od naših ljudi na tvrđavi, većina nije krila oduševljenje novim sadržajima.

Osim toga, smatra članske iskaznice u muzejskim ustanovama kod nas nisu uobičajena stvar  te kako treba vremena da i novina bude šire prihvaćena i da brojka članova dođe do neke značajne visine.

Prema najavama voditeljice Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava, ta članska iskaznice u budućnosti će uključiti više sadržaja sa nizom posebnih pogodnosti koji se odnose na šibensku kulturno-povijesnu baštinu, osobito tvrđave „Mi ćemo se svakako truditi da to ne bude samo godišnja ulaznica, već doista članska iskaznica. Gledamo malo i budućnost, uskoro kreće i obnova tvrđave Barone pa bismo voljeli da se oko šibenskih tvrđava polako stvori cijela jedna „obitelj“ vjernih i stalnih posjetitelja, korisnika svih usluga koje će tvrđave nuditi“, najavila je Barišić Bačelić.

 

Što se tiče koncertnih i večernjih događanja na tvrđavi, ona su do sada bilo vrlo raznovrsna pa je ljestvica što se tog dijela tiče postavljena visoko. Ako je kod publike i bilo sumnje da hoće li pozornica biti prikladna i za klasični koncert, balet ili folklor, a i za koncert indie rock banda, mislim da je već sada ta sumnja sasvim otklonjena.

„Namjera s događanjima na ljetnoj pozornici bila je osigurati publici raznovrstan, a umjetnički kvalitetan program. I budući programi na ljetnoj pozornici idu u tom smjeru. Ono što je jednako važno jest da su sva ta događanja bila izrazito posjećena, neka od njih i do kraja rasprodana danima prije. To je veliki uspjeh za prvu sezonu pozornice. Osim toga, htjela bih da pozornica na tvrđavi uđe u srce Šibenčanima jednako kao ljetna pozornica na trgu pored Katedrale i ne sumnjam da hoće, ali treba vremena za to. Posebno me vesele i reakcije izvođača na pozornici koji su do sada svi redom bili oduševljeni prostorom koji ima visoki standard kako za potrebe izvođača tako i za doživljaj publike. To je „karta“ na koji igramo i u buduće stoga sve što se događa na pozornici treba biti u skladu s tim standardom“, zaključuje Gordana Barišić Baćelić.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3