Datum objave: 21. Srpanj 2014

Sudar jedrilice i jahte u Murterskom moru, eksplozija jahte u Biogradu

Nina Medić
Nina Medić

Dolaskom turističke sezone prometne nesreće ne događaju se samo na kopnu već pune ruke posla ima i pomorska policija koja je ovog vikenda intervenirala u Murterskom moru gdje su se sudarile jedrilica i jahta te u biogradskoj marini gdje se dogodila eksplozija na jahti u kojoj je ozlijeđena jedna osoba.

Jedrilica i motorna jahta sudarile su se u petak u Murterskom moru pri čemu znatno oštećena jahta. Nesreća je prošla bez težih posljedica, nitko nije ozlijeđen i nije uočeno onečišćenje mora.

Nesreća se dogodila u blizini hridi Kamičić na prediu Kukuljari. U sudaru je sudjelovala jedrilica u vlasništvu hrvatske charter tvrtke kojom je upravljao njemački državljanin sa suprugom  te jahta s njemačkom zastavom kojom je upravljao ruski državljanin sa osam članova posade, od toga četvero ruskih i pet njemačkih državljana. Uvidom o uzrocima ove pomorske nesreće djelatnici šibenske Kapetanije i vodičke Ispostave utvrdili su veće oštećenje njemačke motorne jahte pod zapovjedništvom ruskoga državljanina, kojemu je izrečena prekršajna kazna u visini 4.500 kuna.

Nakon obavljenoga očevida na mjestu nesreće policija je ustanovila su kako su oba plovila sposobna za plovidbu te su upućena na vez u vodičku marinu, gdje su daljne očevidne radnje proveli djelatnici Lučke ispostave Vodice.

Prema izjavama zapovjednika oba plovila utvrđeno je kako se sudar jedrilice i jahte dogodio u petak ujutro u 10 sati na navedenoj poziciji.

 

Jedna osoba je ozlijeđena u eksploziji jahte u biogradskoj marini. Na mjesto događaja odmah je stigla Hitna pomoć, a o dogoađaju je obaviještena nadležna Lučka ispostava Biograd na moru.

Do eksplozije je došlo prilikom pokretanja brodskog motora i tom prilikom lakše je ozljeđen maloljetni slovenski državljanin, koji je odmah zbrinut u biogradskome Domu zdravlja.

 

U trenutku nesreće na plovilu je osim ozlijeđenoga bio i zapovjednik plovila slovenski državljanin D.P. koji nije ozlijeđen u brodskoj eksploziji, no izrečen mu je prekršajni nalog i novčana kazna u visini 1.100 kuna, dok je vlasniku plovila A.C., također slovenskom državljaninu doneseno rješenje o zabrani plovidbe tim plovilom dok se ne saniraju oštećenja nakon čega će se obaviti izvanredni tehnički pregled plovila od strane djelatnika Lučke kapetanije Zadar.

 

Na mjestu nesreće nije uočeno onečišenje morskog okoliša.

Iz kategorije: Vijesti