Datum objave: 18. Srpanj 2014

Zagreb Montaža stavila ponudu pred zaposlenike Radio Šibenika koji su u štrajku 15. dan

Nina Medić
Nina Medić

Savez samostalnih sindikata Hrvatske oglasio se danas priopćenjem na svojim službenim strancima reagirajući na štrajk Županijskog radija Šibenik čiji su radnici zbog neisplate plaća u štrajku već dva tjedna. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Znajući“ u kakvom su položaju radnici kojima tri mjeseca nije plaćen njihov pošteno odrađeni posao, jedan od većinskih vlasnika Zagreb Montaža ovih je dana stavio pred njih novu ponudu o pristajanju na raskidanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme te potpisivanju ugovora na određeno vrijeme od tri mjeseca i to za minimalnu plaću. Pri tome im ne jamči isplatu više od jedne zaostale plaće. Odbija i osigurati sredstva za isplatu otpremnina petorici radnika ugovorenih uz njegovu suglasnost, kao posljedica njegovog inzistiranja da Uprava provede restrukturiranje.

Za sutra (subota, 19. srpnja) sazvana je Skupština društva. Na dnevnome redu nema rasprave o zahtjevima radnika u štrajku, već samo razrješenje direktorice koja je podnijela ostavku i izbor novog direktora.

Radnici ŽRŠ-a ustrajni su u svojim zahtjevima i spremni razgovarati sa svima koji imaju viziju i plan nastavka poslovanja u ovim, za sve medije u Hrvatskoj, izvanrednim uvjetima.

Radnici Županijskog radio Šibenika (ŽRŠ) već su petnaesti dan u štrajku zbog neisplaćenih plaća za travanj, svibanj i lipanj 2014. godine. Niti objava na listi poslodavaca koji radnicima ne isplaćuju plaće nije utjecala na promjenu situacije u kojoj se nalazi deset radnika te medijske kuće sa 46 godina tradicije i neprekinutog rada. Štrajk se i dalje provodi bez prekida emitiranja i uz poštivanje oglašivača čije se reklamne poruke snimaju i objavljuju ugovorenim ritmom emitiranja, kao i komunalne obavijesti bitne za nesmetan svakodnevni život. Ostali voditeljsko-novinarski sadržaj programa je izostao.

Radnicima ŽRŠ-a podršku su u eteru iskazale brojne osobe iz javnog života, glazbenici, kao i „obični“ slušatelji, no očekivane pomoći većinskih vlasnika, u smislu isplate zarađene plaće, još uvijek nema.

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske poziva  većinske vlasnike da hitno osiguraju sredstva za isplatu plaća radnika ŽRŠ-a, te da se kao odgovorni vlasnici uključe u traženje izlaza za opstanak Radija, nastavak rada i zaštite javnog interesa.

Iz kategorije: Vijesti