Datum objave: 14. Srpanj 2014

Konzervatorski elaborat predviđa minimalne intervencije na tvrđavi Sv. Nikole

Nina Medić
Nina Medić

Izrađen je Konzervatorski elaborat s načelnim smjernicama obnove i smjernicama za korištenje renesansne tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante kojeg je financirala Šibensko-kninska županija. Konzervatorski elaborat je osnova za izradu potrebne projektne dokumentacije za obnovu tvrđave.

Zadatak elaborata bio je određivanje mjera zaštite za potrebe budućeg korištenja tvrđave s nužno potrebnim zahvatima bez unošenja novih sadržaja u tvrđavu.

Prijedlog konzervatorskog elaborata je da se tvrđava sv. Nikole sačuva u današnjem obliku s minimalnim intervencijama koje bi imale za cilj korištenje tvrđave kao kulturnog dobra bez unošenja novih sadržaja.

Tvrđava sv. Nikole je vrlo vrijedan spomenik fortifikacijskog graditeljstva. Na tvrđavi je veliki dio izvorne renesansne fortifikacijske arhitekture sačuvan do naših dana. Tvrđavi treba sačuvati karakter pomorske utvrde, a novi minimalni sadržaji trebaju se prilagoditi zatečenoj arhitekturi.

Popratni sadržaji, nužni za daljnju turističku valorizaciju tog područja, realizirati će se na području bivše vojarne Minerska. Planiran je i spoj tvrđave na šetnicu što će bitno pridonijeti daljnjoj turističkoj valorizaciji izgrađene šetnice i Kanala sv. Ante. 

Iz kategorije: Vijesti