Datum objave: 11. Srpanj 2014

Off Jazz&Blues festival dovodi zvijezde u Šibenik i snima promotivni film

Diana Ferić
Diana Ferić

Najbolje dosadašnje  izdanje  OFF  Jazz & Bluess slijedi od 17. do 19 srpnja u Šibeniku, kako su organizatori, članovi udruge "Tajni život",  najavili na današnjoj konferenciji za novinare. Argumenata je više - od imena sudionika, rezervacija ulaznica za koje zahtjevi stižu iz niza hrvatskih gradova do toga da će zahvaljujući tom festivalu biti snimljen promidžbeni dokumentarni film o Šibeniku kao gradu s nizom glazbenih pozornica.

 

Amira Medunjani, "bosanska Billie Holiday", pjevačica koja je jedinstvenom interpretacijom sevdalinki od 2003., kada je objavljen njezin prvijenac 'Rosa', postala hvaljena i obožavana u cijeloj Europii trio te Ian Siegal & Mike Spoza s bandom otvaraju ovogodišnji OFF jazz & blues festival u četvrtak, 17. srpnja. Marko Podrug koji vodi  PR Festivala istanuo je ipak  Pannonia Project Vlade Samardžića kao glavnu atrakciju ovogodišnjeg festivala." Riječ je standardnoj, izvornoj postavi sastava  Vlade Samardžića, koji okuplja vrhunske glazbenike iz Novog Sada", kaže Podrug. U programu Festivaa nastupan i uvijek rado vien gost Vlatko Stefanovski, zadnjeg dana nastupit DalMotion jazz project by Ian Pele. Oni su predstavljeni u dva eminentna kluba u SAD - u, a nastup u Šibeniku bt će hrvatska praizvedbaparizvedba  kazao je umjetnički direktor Festivala Vojo Marković. "Umjesto Apollo 4 banda, stiže nam Pannonia Project, koji je zapravo i bio naš originalni izbor. Naime, riječ je o autorskom bandu bass gitarista Apollo 4, Vlade Samardžića, koji okuplja vrhunske glazbenike iz Novog Sada – kaže Podrug. Vlatko Stefanovski ostaje rezerviran za treći dan festivala, a Šibenčani će u subotu slušati i DalMotion jazz project by Ian Pele.

 

"Riječ je o vrhunskom bubnjaru Ianu Iveliću. Ovaj post jazz fusion u SAD-u je s novim materijalima predstavljen u dva eminentna kluba, što dosad nikad nisu izveli u Hrvatskoj, pa će ovo biti svojevrsna praizvedba u Šibeniku – ističe umjetnički direktor festivala Vojo Marković.

Festival ostaje vjeran  svojoj staroj lokaciji na trgu pokraj samostana  svetog Frane jer smatra da je upravo prednost Šibenika što može na različitim atraktivnim lokacijama  organizirati glazbena događanja.

 

 Vojo Marković je, bez lažne  skromnosti, ustvrdio kako se Festival u naredih osa godina, koliko se održava, etablirao kao prestižno glazbeno događanje na koje dolazi publika iz drugih hrvatskih gradova. Novost je da će ove godine imati i radionicu pod nazivom "Od drveta do glazbe" koju će voditi Šibenčanin sa zagrebačkom adresom Branimir Lasan,a u sklopu nje će biti organizirana i izložba fotografija i starih povijesnih glazbala sličnih gitari, a koja će svirati poznati šibenski gitaristi, a u radionicu će biti uključen i Primoštenac Ivica Perić koji će glazbala oslikati air- brush tehnikom.

 

Ove godine će biti snimljen i promidžbeni film o Šibeniku kao gradu glazbenih Festivala scenarist kojeg je Emir Imamović Pirke, redatelj Tomislav Krnić, a producent je Udruga Tajni život koja organizira Off Jazz&Blues festival. Film će biti prikazan na domaćim i inozemnih filmskim festivalima, najavio je Ivan Livić.

 

Vojo Marković je na kraju zahvalio šibenskim poduzetnicima koji od prvog dana sponzoriraju taj  festival te Gradu Šibeniku, Šibensko - kninskoj županiji i njihovim turističkim zajednicama koji ih od prvog dana podržavaju.

 

PROGRAM:

 

Amira Medunjanin trio

'Bosanska BillieHoliday', pjevačica koja je jedinstvenom interpretacijom sevdalinki od 2003., kada je objavljen njezin prvijenac 'Rosa', postala hvaljena i obožavana u cijeloj Europi. Amira iza sebe već ima i rasprodan Lisinski i Sava centar, nastupa od Berlina do Londona, a na OFF festivalu nastavit će putem koji je lani utabao Damir Imamović.

 

Ian Siegal & Mike Sponza + band

Prvi Britanac, Drugi Talijan, obojica ponajbolji, višestruko nagrađivani i utjecajni europski blues gitaristi, pjevači i skladatelji. IanSiegal izvorište svoje inspiracije našao u izvornom bluesu, a posljednje dvije godine osvajao je British BluesAwards – 'bluesGrammy' – u svim bitnim kategorijama. MikeSponza kombinira blues, soul i rock'n'roll, pritom razbijajući sve žanrovske predrasude. Siegal i Sponza na OFF dolaze s pratećim bendom.

 

Big Band Požega

Dvadesetak glazbenika, profesora Glazbene škole Požega i njihovih učenika te članova Gradske puhačke glazbe Trenkovi panduri. Postoje tri godine, sviraju popularne skladbe u jazz obradama, a trenutačno se nalaze među tri koncertno najtraženija orkestra u zemlji. Big Band Požega osnovan je na incijativu bas-gitarista i pedagoga Zvjezdana Marjanovića - Zvekija.

Pannonia Project

Jazz sastav basista Vlade Samardžića djeluje od 2006., a široj se publici predstavio prije četiri godine albumom „The Bridge“. Grupa vrhunskih glazbenika ovim je projektom spojila autorski izričaj inspiriran životom u Panonskoj ravnici sa zakonitostima izvornog jazz ansambla. Rezultat je zadivljujući.

DalMotion jazz project by Jan Pele

DalMotion je autorski jazz projekt Jana Ivelića - Pele, 35-godišnjeg bubnjara iz Splita koji je surađivao i aktivno svirao s Dinom Dvornikom, TBF-om, Oliverom Dragojevićem, fusion grupom Waveform i mnogim drugima. Pjesme su žanrovski raznovrsne, od post-bopa do contemporary fusiona, sa snažnim utjecajem Joshua Redmana, Aaron Parksa, Donny McCaslina, Ambrose Akinmusire-a te mnogih drugih. Postava: Lenart Krečić - tenor sax, Luka Veselinović – kontrabas, Zvjezdan Ružić – klavir i Jan Ivelić – bubnjevi.

Vlatko Stefanovski trio

Jedan od najpoznatijih svjetskih jazz/rock gitarista prvi put gostuje na OFF festivalu. S Leb i sol je objavio 13 albuma, a u zadnjih dvadeset godina snima s Triom, Miroslavom Tadićem, Janom Akkermanom, radi i filmsku glazbu, a u veljači je objavio kantautorski album 'Sier'. Najiščekivanija zvijezda ovogodišnjeg OFF-a.

Instrumenti Branimira Lasana – prezentacija i izložba u Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić'

 

U sklopu 8. OFF jazz & blues festivala, mladi zaljubljenik u glazbu i gradnju instrumenata Branimir Lasan održat će seminar/prezentaciju o gradnji drvenih žičanih instrumenata. Projekt pod nazivom „Od drva do glazbe“ održat će se u konferencijskoj dvorani Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku, 18. srpnja u 10.30 sati. Važno je istaknuti da će graditelj instrumenata postaviti izložbu ručno izrađenih instrumenata te restauriranih gitara poznatih graditelja iz 18. i 19. stoljeća dva dana uoči seminara, 16. srpnja, a za sve posjetitelje izložba će biti otvorena do 20. srpnja. Izložbu će pratiti i profesionalne fotografije Dina Žaje.

 

Graditelj i restaurator instrumenata Branimir Lasan u Šibeniku je završio osnovnu i srednju školu. Godine 2006. počinje s izučavanjem zanata graditelja i restauratora drvenih žičanih instrumenata u muzeju-radionici Franje Schneidera, kod prof. dr. Alojzija Sedera. Četiri godine kasnije pokreće vlastitu radionicu za restauraciju i izradu žičanih glazbala. Iako se specijalizirao u izradi i restauraciji mandolina i gitara, bavi se restauracijom i servisom drugih žičanih i gudačkih instrumenata (bisernica, tambura, električnih gitara, violina, kontrabasa ...)

 

Ono što će zacijelo privući brojne Šibenčane da posjete izložbu i seminar jest spoj mladosti, inovativnosti i unikatnosti; priča o ručno izrađenim instrumentima koje rese impozantni motivi oslikani airbrush tehnikom mladoga umjetnika Ivice Perića iz Rogoznice, nikoga neće ostaviti ravnodušnim, osobito kad se radi o motivima grada Šibenika.

 

 

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti