Datum objave: 08. Srpanj 2014

USKOK istražuje šefove šibenske Porezne uprave

Nina Medić
Nina Medić

Istražitelji USKOK-a jutros  su ušli u Poreznu upravu, Područni ured Šibeniku, a kako neslužbeno  doznaje portal tris.com.hr, istražuju se Željko Vujin, pročelnik ispostave Porezne uprave i Vesna Restović, voditeljica ispostave Šibenik. USKOK je jutros pretresao njihove urede, ali i stanove, a popodne će u Splitu od njih uzeti izjave. Predmet interesa Uskoka je, kako izvještava tris, prolongiranje naplate poreznog duga ATP-u Šibenik iz 2012. godine. Tvrtci s poreznim dugom od 64 milijuna kuna trebalo je sjesti na račun u lipnju te godine, a poreznici su to odgodili za 45 dana. To je napravljeno kako bi ATP mogao normalno poslovati do kraja školske godine, da se ne stvaraju problemi s prijevozom srednjoškolaca.

 

„Prema ono malo informacija s kojima raspolažem, upad Uskoka u Poreznu upravu u Šibeniku predstavlja selektivnu primjenu zakona. Prolongiranje ovrhe porezne uprave radi viših interesa u to vrijeme je bila masovna pojava. Notorno je da se u to vrijeme na taj način prolongiralo pet tisuća ovrha. Kriminaliziranje ove jedne odgode je selektivna primjena zakona i praktički uvođenje bezakonja. Porezna uprava je, po mom sudu, u slučaju odgode ovrhe nad ATP-om postupala u nuždi i krajnje odgovorno. Porezni dug u iznosu od 70 milijuna kuna nastajao je duže od deset godina i, ako ćemo tako, ovrhom se moglo krenuti u bilo kojem trenutku. Oni su pričekali tih mjesec i pol dana da ne bi srušili sustav prijevoza učenika u Šibensko-kninskoj županiji i time doveli u pitanje završetak školske godine“ rekao je za portal  Tris Ivan Rude, stečajni upravitelj ATP-a Šibenik.

 

Nakon što je u kolovozu 2012. godine ovrha nad ATP-om, blokada računa od skoro 70 milijuna kuna, ipak pokrenuta, nad poduzećem je 16. listopada pokrenut stečaj i Rude je imenovan za upravitelja. „Šibenski poreznici su u nesređenom sustavu postupili dobro i odgovorno. Tada je to bila masovna pojava i, ako bi Uskok bio dosljedan, sada bi zatvorio pola hrvatskih poreznika“, rekao je Rude. 

Iz kategorije: Vijesti