Datum objave: 06. Srpanj 2014

Švicarci ulažu 1,5 milijardi eura u izgradnju stambeno-turističkog naselja u Zablaću

Nina Medić
Nina Medić

Švicarski investitor Jean-Paul Uldry iz tvrtke TFI Holding, odlučio je uložiti više od 1,5 milijarde eura u projekt izgradnje novog stambeno-turističkog naselja u Zablaću kod Šibenika koji bi mogao promijeniti sliku hrvatskog turizma, a i poslati poruku ulagačima kako se isplati investirati u ovaj dio svijeta, javlja HRT.

Sedam godina i 60 milijuna eura bilo je potrebno kako bi se kupila zemlja u Zablaću pokraj Šibenika za izgradnju novog gradskog naselja.

„Siguran sam da to sada mora uspjeti, to je i važno s obzirom na investiciju i trud koji smo uložili. Znači, cilj je ipak da se proširi naselje, da ne bude samo za turizam nego da to bude i proširenje Zablaća“, kazao za Dnevnik HTV-a Jean-Paul Uldry.

Mnogi Zablaćani preko noći su postali milijunaši te sad željno čekaju početak radova.

„Mislim da nijedan ministar ne zna kakvo je Zablaće, i da je to jedna ljepota kakvu nema nigdje u Hrvatskoj. Danas mi je najsretniji dan u životu kad sam doznao da je projekt dobio svoj amen“, kaže ugostitelj iz Zablaća.

Kako s HRT-a prenosi tportal, Švicarci su spremni početi radove čim se dovrši detaljan urbanistički plan što se očekuje potkraj godine obzirom na to da je GUP usuglašen.

„Doista se nadam da će to biti završeno do kraja godine. Bilo je nekoliko razdoblja nesigurnosti. Prije je vlast bila spora u odgovorima, bilo je i nekoliko promjena vlada no nikad nismo imali prevelikih problema jer je projekt zanimljiv“, rekao je Uldry.

 

Novi grad za oko 2.500 stanovnika imat će sve potrebne sadržaje - od hotela visoke kategorije, vila, marine do ambulante i vrtića. A sve će biti uslađeno s najvišim ekološkim i prostornim standardima na kojima je investitor inzistirao.

„Gradi se grad, a ne turističko naselje, nikakav turistički resort, kao neka lažna scena za neki pseudoturistički doživljaj. Radi se o pravom živom gradu“, kaže arhitekt projekta Nikola Bašić.

Sve dosadašnje vlasti Šibenika dale su potporu jer će to za grad značiti milijunski komunalni doprinos i stotine radnih mjesta.

„Ono što je i što može napraviti lokalna samouprava je ovdje jasno vidljivo. Mi smo im jasno definirali područje, koje je i inače bilo građevinsko područje, i namjenu. Planska regulativa je čista“, poručuje Željko Burić, šibenski gradonačelnik.

Investitor se nada da će na ovaj način produljiti turističku sezonu u Šibeniku na gotov cijelu godinu i dati potpuno novo značenje turizmu u Hrvatskoj.

Iz kategorije: Vijesti