Datum objave: 03. Srpanj 2014

Započinje ciljano tretiranje tigrastih komaraca na području Šibenika

Nina Medić
Nina Medić

Ciljano tretiranje tigrastih komaraca na šibenskom području počinje od ponedjeljka, 07. srpnja, a obavljati će se u dva navrata – jednom kroz srpanj i jednom kroz kolovoz. Svaki od ova dva tretmana ručnog zamagljivanja potrajat će po 10 dana, a tretirat će se isključivo zelene površine u dijelovima grada: Crnica, Dolac, Gorica, Varoš i Mandalina.

Aktivnosti tretiranja tigrastih komaraca provodit će se u jutarnjim satima - od 6 do 9 sati, u povoljnim vremenskim uvjetima bez vjetra i kiše. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta zamagljivanje će biti  prolongirano za sljedeći povoljan dan.

Cijena ova dva desetodnevna tretmana iznosi 125.000 kuna, a provest će ih ugovorni partner Grada Šibenika, tvrtka As-eko d.o.o. iz Šibenika.

'Po prvi put će se koristiti tehnika zamagljivanja s leđnim zamagljivačima i to ciljano protiv tigrastog komarca, budući vozilo koje vozi zamagljivač ne može ući u uske ulice starog grada. Ova tehnika proizvodi buku sličnu vanbrodskim motorima te se građani mole za razumijevanje u svrhu postizanja što kvalitetnijeg rezultata.', objasnio je Danijel Mileta,  zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Tigrasti komarac izuzetno je prilagodljiv novim uvjetima. Prema običnom komarcu je agresivan potiskujući ga s prostora u kojima se pojavi. Za razliku od običnog komarca koji je aktivan noću, tigrasti komarac je vrlo agresivna, dnevno aktivna vrsta, a napada tijekom cijelog dana.

Zamagljivanje s vozilom će se i ove godine obavljati prema potrebi, ovisno o brojnosti običnih komaraca  i vremenskim prilikama, a izvodit će se u noćnim satima.

Iz kategorije: Vijesti