Datum objave: 30. Lipanj 2014

TISNO:Općinsko vijeće osnovalo Muzej betinske drevne brodogradnje

Diana Ferić
Diana Ferić

Općinsko vijeće Općine Tisno donijelo je odluku o osnivanju Muzeja betinske drvene brodogradnje nakon gotovo godinu dana priprema. Za to vrijeme dovršen je muzejski scenarij, a otkupljena je i zgrada u kojoj će biti smješten taj muzej. Odluka o osnivanju preduvjet je da muzej dobije i svoj institucionalni okvir za rad, a sve u okviru Zakona o muzejima. Općina Tisno će početkom srpnja raspisati javnu nabavu za adaptaciju zgrade (građevinske radove) koji bi se trebali početi izvoditi početkom rujna, nakon završetka turističke sezone.

 

Tako bi višestoljetna tradicija betinske brodogradnje trebala uskoro u velikom stilu zaživjeti u Muzeju betinske brodogradnje čije je otvorenje predviđeno za početak 2015.godine u Betini. Najpoznatiji i najrašireniji tip betinske gajete biti će središnji eksponat muzeja, a poseban naglasak bit će stavljen na multimediju pomoću koje će se pričati priče o toj bogatoj betinskoj tradiciji. Do ljeta će početi radovi na uređenju prostora u kojem će taj muzej biti smješten, a dana su ga obišli načelnik Općine Tisno Ivan Klarin sa suradnicima i projektant Tomislav Krajina.
Tradicija betinske brodogradnje počela je 1740. godine u obitelji Filipi na Korčuli te se od tamo preselila u Betinu. Brend Betinske brodogradnje je Betinska gajeta koja se koristiti već tri stoljeća na svim dijelovima Jadrana, a danas je kao brend prepoznata u cijeloj Hrvatskoj.

 

Kroz povijest Betina je imala jako puno kalafata koji su svoj zanat prenosili s koljena na koljeno te tako i danas postoje kalafati koji Betinsku gajetu izrađuju na tradicionalan način. Iz toga se izgradila i tvrtka, današnje 'Betinsko brodogradilište' koja danas funkcionira u modernim uvjetima. Imajući na umu jednu takvu tradicionalnu i bogatu baštinu Općina Tisno na čelu s načelnikom Ivanom Klarinom odlučila je u suradnji s Ministarstvom turizma i Ministarstvom kulture otvoriti muzej Betinske brodogradnje gdje će se prikazati cjelokupna povijest te značenje Betinske gajete za kulturnu baštinu Betine ali i cijelog Jadrana. Za tu namjenu dobili su od oba ministarstva 3,5 milijuna kuna, a Općina je kupila zgradu.
Muzej će biti smješten u staroj kamenoj kući u samom centru Betine koja ima oko 200 kvadrata, a prostor će se, prema viziji šibenskog arhitekta Tomislava Krajine koji radi na projektu muzeja, osuvremeniti i podijeliti na tri etaže.

 

Nositelj skupljanja eksponata je Muzej Grada Šibenika, a prostor će definirati arhitektonska ekipa, Đenko Šandrić, predsjednik udruge 'Betinska gajeta 1740.' i Vlatko Jadrešić koji su istaknuti kao najstručnije osobe po pitanju Betinske brodogradnje.
„Cjelokupna priča o betinskoj brodogradnje vrlo je vrijedna i zato je bitno da se ona prikaže javnosti. Izrada idejnog projekta je gotova i sada smo u fazi projektiranja i ishodovanja lokacijske dozvole nakon čega moramo riješiti kompletnu dokumentaciju kako bi mogli početi s radovima na objektu“, doznali smo od arhitekta Krajine.

 

Kuća u kojoj će biti smještan muzej stara je više stoljeća, a iako se ne zna točno kada je sagrađena pretpostavlja se da je približne starosti 500 godina. Riječ je o tradicionalnoj kamenoj kući, vrlo dojmljive unutrašnjosti koja odiše bogatom poviješću i tradicijom. „Kuća se sastoji do tri dijela; prednji dio, dvorišni dio i unutrašnji dio. Mi smo zajedno s konzervatorima osmislili da se prostori objedine pod zajedničkim drvenim krovom“, kazao je Krajina. Tako će u središnjem prostoru biti će izložena gajeta kao glavni izložbeni eksponat muzeja. Na gajeti će raditi betinsko brodogradilište koji će napraviti model stare Betinske gajete. Na projektu će biti angažirane i tvrtke koje se bave multimedijom jer će to biti značajan segment muzeja. Na multimedijalnim ekranima prikazivat će se kalafatske priče i sam način izrade gajete, a bit će prikazana i upotreba gajete koja je u to vrijeme imala veliku utjecaj na svakodnevni život Betinjana. Biti će tu još i slika, tiskanih materijala, alata, artefakata…

Iz kategorije: Vijesti