Datum objave: 24. Lipanj 2014

Župan Pauk reagirao zbog informacija o gašenju Stalne službe Trgovačkog suda u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavnici Stalne službe u Šibeniku Trgovačkog suda u Zadru obavijestili su šibensko - kninskog župana Gorana Pauka da imaju saznanja da se gasi i ta stalna služba u Šibeniku, nakon što je  prije nekoliko godina ugašen Trgovački sud. Otada Župan pokušava stupiti u kontakt  s ministrom pravosuđa Orsanom  Miljatom kako bi provjerio istinitost tih saznanja, ali mu to ne uspijeva pa mu je danas uputio otvoreno pismo u kojem stoji: " Ovim putem tražim da me hitno primite ili da mi odgovorite na navode, budući se radi o iznimno važnoj problematici koja ima nesagledive posljedice za gospodarstvo Šibensko-kninske županije.

Istaknuo bi da su suci Stalne službe u Šibeniku u 2013. godini riješili veći broj spisa od zadane norme. Posebno ističem izvanparnične postupke kojih je riješeno ukupno 4793 u Stalnoj službi Šibenik koju čine tri suca, osam državnih službenika i dva namještenika.Nadalje, bitno je navesti da je u sudu upisano oko tri tisuće trgovačkih društava,ustanova i poljoprivrednih zadruga te da na području nadležnosti Stalne službe u Šibenikudjeluje i oko tri tisuće obrtnika za čije je predmete nadležan Trgovački sud.

 

Isto tako za očekivati je daljnje povećanje broja spisa i osnivanja trgovačkih društavazbog ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, očekivanog razvoja gospodarstva kao iizmjena Zakona o trgovačkim društvima kojim je propisana mogućnost osnivanja jednostavnihdruštava s ograničenom odgovornošću s temeljnim kapitalom u iznosu od 10 kuna.Zbog svega navedenog, smatram da ne postoji niti jedan opravdani razlog za ukidanje

 

Stalne službe u Šibeniku te zahtijevamo da preispitate ovu odluku, tim više što je Prijedlogomzakona o izmjeni i dopuni Zakona o područjima i sjedištima sudova, koji je prošao prvo čitanju Saboru, previđeno da Stalna služba u Šibeniku Trgovačkog suda u Zadru ostane u Šibeniku", stoji u županovom otvorenom pismu.

 

Iz kategorije: Vijesti