Datum objave: 11. Lipanj 2014

Hrvoje Zekanović: „Zgroženi smo izvedbom himne benda 'Chui' na otvaranju tvrđave!“

ŠibenikNews
ŠibenikNews

Zgražanje i negodovanje nad izvedbom Hrvatske himne benda 'Chui' tijekom otvaranja pozornice na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku izrazio je Hrvoje Zekanović, kao predsjednik podružnice Hrasta – Pokreta za uspješnu Hrvatsku Šibensko-kninske županije, u svom otvorenom pismu. Jazz izvedba himne, protiv koje nije imao ništa ni predsjednik Ivo Josipović, koji ju je opisao kao 'jedan od načina da se izrazi ljubav prema domovini', kao ni Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a ni Željko Burić, gradonačelnik Šibenika koji su prisustvovali njezinom izvođenju. Međutim kod članova Hrasta očito je izazvala potpuno suprotan učinak.

„Grupa Chui je izvela himnu Republike Hrvatske na način da je u potpunosti zanemaren Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske“, stoji u Zekanovićevom pismu u kojem su zatim nabrojeni članci 2.,3., 19.,22., i 6. Zakona o grbu, zastavi i himni RH u kojima se ističe da grb, zastava i himna predstavljaju i ističu pripadnost, ugled i dostojanstvo RH te kako se himna ne smije izvoditi na način da vrijeđa dotične vrijednosti.

„Bez obzira koliko nas uvjeravali da se ljubav prema domovini može pokazivati i na ovakv način ne  možemo se oteti dojmu da su ovim činom osim zanemarivanja Zakona povrijeđeni i osjećaji mnogih nazočnih u publici. Očito je  da većina nazočnih nije shvatila umjetničku itnterpretaciju  himne jer nitko od 1100 nazočnih nije ostao stajati do kraja izvedbe čime su svi prekršili članak 22. navedenog Zakona. Kako god gledali na ovo netko je u krivu, ili izvođači koji su himnu izveli na neprimjeren način, ili publika koja ustajanjem nije odala počast himni ili pak organizator, jer kako neki kažu himna nije niti svirana pa se publika nije morala ustati“, navedeno je u pismu.

Predsjednik Hrasta naglašava da postoje prekrasne interpretacije hrvatske himne od jazza do pjevanja, ali kako takve te večeri nisu čuli. „Neki će kazati da je ovakvo razmišljanje nazadno, ali mi još uvijek rado pjevamo i slušamo našu himnu na način kako smo navikli i kako je propisano Zakonom“, zaključuje Hrvoje Zekanović u otvorenom pismu.

Iz kategorije: Vijesti