Datum objave: 10. Lipanj 2014

Domovnicu, rodni list i još toga od danas dobivate klikom na kompjutoru

Diana Ferić
Diana Ferić

Zamorno čekanje u dugim redovima državnih ureda trebalo bi polako na put u povijesni zaborav. Bar tako kažu u Vladi. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić predstavila je projekt e-Građani prema kojem bi trebalo od danas biti moguće putem interneta dobiti dokumente poput rodnog lista.

 

Sve institucije koje od građana budu tražile rodne listove morat će od danas prihvatiti i e-rodni list koji će svaki građanin moći dobiti putem interneta.

Projekt e-građanin,koji košta 10 milijuna kuna, predstavila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladihMilanka Opačić te pomoćnik ministra uprave Darko Parić u Banskim dvorima, prenosimos tportala.

Kažu da je projekt pripreman godinama i da će od danas svatko na portalu moći imati svoj elektronički pretinac za komunikaciju s cijelom državnom upravom, a bit će personaliziran po želji korisnika.

Putem elektroničkih usluga koje su trenutno uključene u sustav e-Građani, moguće je:

- zatražiti elektroničke izvode iz matične knjige rođenih ili vjenčanih
- provjeriti svoj upis u registru birača
- informirati se o ocjenama djeteta u školi (popis škola u e-Dnevniku)
- provjeriti izabranog liječnika,
- naručiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja
- zatražiti svoju elektroničku radnu knjižicu
- informirati se o očekivanom iznosu mirovine
- registrirati se kao potencijalni posloprimac
- provjeriti uplaćene doprinose u drugi stup mirovinskog osiguranja
- pribaviti potvrde REGOS-a
- provjeriti svoju poreznu knjigovodstvenu karticu
- provjeriti svoje podatke u OIB sustavu ili
- administrirati svoj elektronični identitet.

Plan je, prenosi hrt.hr, u sljedećem razdoblju uključiti i sve ostale elektroničke usluge koje tijela javnog sektora trenutno pružaju građanima putem svojih internetskih stranica: od lokalne samouprave, županija do državnih institucija, ali i potaknuti institucije javnog sektora da razviju bolje i korisnički orijentirane elektroničke usluge.

Jedna od zanimljivijih usluga bit će uvid u školske imenike, što bi roditeljima trebalo omogućiti ugodnije praćenje rada svog djeteta u školi, bez odlaska na informacije.

Čak 40 posto građana Hrvatske ne koristi internet

Prema podacima Eurobarometra 46 posto hrvatskih građana jednom na dan pristupa internetu, dok čak 40 posto uopće ne koristi internet. Oko 85 posto građana u Hrvatskoj internet koristi za čitanje vijesti. 'Pametne telefone' preko kojih se može ići i na internet koristi oko 16 posto ukupnog broja korisnika mobitela, kaže istraživanje Gfk. Zaključak je, dakle, da se projekt e-građani ipak ne odnosi na dovoljno širok krug građana.

Iz kategorije: Vijesti