Datum objave: 09. Lipanj 2014

Oprez: Ne palite vatru na otvorenim prostorima, kazne i do 150 tisuća kuna

Nina Medić
Nina Medić

Zbog povećane mogućnosti izbijanja požara na otvorenim prostorima u ljetnom periodu,od 1. lipnja do 31. listopada, za područje Šibensko-kninske županije sukladno Županijskoj odluci o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima  zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru.

U policiji napominju kako je loženje vatre na otvorenom prostoru, dozvoljeno jedino u iznimnim slučajevima upotrebe roštilja i gradela na okućnicama u naseljenim mjestima ukoliko je očišćeno okolno zemljište i osigurana odgovarajuća količina vode za gašenje i polijevanje pepela, odnosno osigurano priručno sredstvo za gašenje vatre. Za sve građane koji se ne budu pridržavali ove Odluke novčana kazna za fizičke osobe iznosi od 500 - 2 000 kuna, a ako dođe do izbijanja požara, kazne su od 2 000- 5 000 kuna, odnosno do 60 dana zatvora.

Novčana kazna od 15 tisuća do 150 tisuća kuna za fizičke osobe predviđene su za izazivanje požara, a u slučaju nehaja u iznosu od 2 tisuće do 15 tisuća kuna. Nadalje novčanom kaznom od 15 do 150 tisuća kuna kaznit će se pravna osoba koja propustom izazove požar, odnosno od 2 do 15 tisuća kunaodgovorna osoba u pravnoj osobi.

Policija upozorava kako ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Stoga, kako bi zaštitili živote, zdravlje, sigurnost ljudi i životinja, imovinu, okoliš i prirodu poštujte  zakonske odredbe i izbjegnite neželjene posljedice koje mogu nastati kao posljedica požara, poručuju iz policijske uprave Šibensko-kninske.

 

Iz kategorije: Vijesti