Datum objave: 06. Lipanj 2014

Ministar Mrsić u Šibeniku otkrio koliko radnika radi, a ne prima plaću

Diana Ferić
Diana Ferić

Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava u petak je u Šibeniku prvi put iznio točne podatke o tome koliko radnika u Hrvatskoj ne prima plaću i koliko ih radi za minimalac. Također, otkrio je koliko poslodavaca ne isplaćuje plaće, piše Slobodna Dalmacija.

- Tih podataka ne bi bilo da nismo uveli JOPPD obrazac od kojeg je htio odustati čak i moj prijatelj Linić. Konačni cilj tog obrasca je da više ne bude podnošenja poreznih prijava, odnosno golemih gužvi kada se 28. veljače panično nose prijave na Poreznu. Nadalje sada konačno znamo koliko radnika ne prima plaću i koliko ih radi za minimalac. U zadnje vrijeme spekuliralo se raznim brojkama u rasponu od 50 do čak 100 tisuća ljudi koji rade a ne primaju plaću. No, stvarna brojka kaže da 54.371 radnik u Hrvatskoj nije primio plaću dulje od dva mjeseca. To je 3,8 posto ukupno zaposlenih u zemlji. Više od četiri mjeseca plaću nije primilo 29.398 radnika - izvijestio je Mrsić.

Ministar je govorio i o poslodavcima koji ne isplaćuju plaće:

- Plaće dulje od četiri mjeseca nije isplatilo 5926 poslodavaca. Zanimljivo, od toga su gotovo polovica, ili 2592 tvrtke koje imaju samo jednog zaposlenog. Pred mojim Ministarstvom i Poreznom upravom je pojačati sustav kontrole nad tvrtkama i utvrditi jesu li one stvarne i doista posluju, ili su osnovane iz nekih sasvim drugih razloga - veli Mrsić.

Poslodavce koji ne daju radnicima zarađene plaće čeka "crna lista":

- Točno, u suradnji s Poreznom upravom, od 1. srpnja javno ćemo objaviti listu svih poslodavac koji ne isplaćuju plaće najmanje dva mjeseca. Uz njih, na listi će se naći i tvrtke čiji radnici primaju minimalne plaće. S tom "crnom" listom bit će upoznate i sve banke- govori ministar rada.

A što je s "vojskom" zaposlenih koji primaju miminalne plaće:

- Ni tu više tajni. Prema našim podacima, 80.481 radnik u Hrvatskoj prima minimalnu plaću, što čini 5,76 posto svih zaposlenih u državi. Utvrdili smo da 19.095 poslodavaca svojim radnicima isplaćuje minimalne plaće. Očkivano, na listi onih koji rade za minimalac vode radnici iz prerađivačke industrije. Slijede oni iz trgovine, sektora građevine, obrazovanja i djeltanici u zdravstvu i socijalnoj skrbi- zaključio je ministar Mirando Mrsić.

Mrsić protiv izbacivanja Linića iz SDP-a

Mirando Mrsić na sjednici Predsjedništva SDP-a jasno je kazao da je protiv izbacivanja Slavka Linića iz stranke. Kako nam je kazao, isti stvar ponovit će i na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDP-a:

- To je točno, ali događanja unutar stranke ne mislim komentiratu medijima. Sve što treba reći ću na stranačkim tijelima - izjavio je Mrsić.

Prokomentirao je i mogućnost da zbog podrške Liniću izgubi mandat u Vladi:

- Sve što mogu kazati na tu temu jeset da je moj mandat, kao i mandati svih drugih minsitara u Vladi, uvijek na raspolaganju premijeru Milanoviću - kazao je Mrsić.

 

Iz kategorije: Vijesti