Datum objave: 01. Lipanj 2014

PRENOSIMO: Polugolog "Mirmidonca" unijeli u sudnicu u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Ako je suditi po riječima splitskog odvjetnika Borisa Miloševića, prošlog se četvrtka u sudnici Općinskog suda u Šibeniku odigravala scena dostojna američkih filmova o zatvorenicima koji bez ikakvih prava borave u Guantanamu., prebosimo iz Slobodne Dalmacije.

Naime, Miloševićev je klijent doslovno polugol donesen u sudnicu. Tog je jutra u 9.30 bila zakazana sjednica izvanraspravnog vijeća na kojoj se odlučivalo o prijedlogu odvjetnika Miloševića da se njegovu klijentu, 20-godišnjem Stipi Krečku, ukine istražni zatvor i odredi jamstvo.

Mladi Krečak, koji je navodno pripadnik zloglasne šibenske grupe delinkvenata nazvane “Mirmidonci”, u istražnom se zatvoru nalazi od početka travnja, i to zbog toga što je tada ozbiljno prijetio 47-godišnjem sugrađaninu.

Odbijen prijedlog

Naime, kako je svojedobno izvijestila šibenska policija, “utvrđeno je da je osumnjičeni 31. ožujka u večernjim satima u Šibeniku, ispred obiteljske kuće oštećenog, zbog veze s njegovom kćeri, ozbiljno mu prijetio”. Navodno je ona htjela prekinuti njihovu ljubavnu vezu, no on joj je potom dosađivao te je njezin otac odlučio intervenirati i reći mladiću da se ostavi njegove kćeri. Tada je došlo do toga da je on njezinu ocu kazao: “J... se, ubit ću te!” No, prema našim saznanjima, to DORH-u nije potvrdila njegova djevojka, odnosno kći oštećenog.

Tog je, dakle, četvrtka ujutro sutkinja Dijana Jakoliš očekivala ulazak okrivljenog Krečka u sudnicu, no kad su se otvorila vrata, svi prisutni ostali su zatečeni jer je mladi mirmidonac u sudnicu doslovno unesen, i to polugol, samo u kratkim hlačama, bez majice i obuće.

Četiri zatvorska čuvara unijela su ga u sudnicu okovanog lancima, dvojica držeći ga za ruke, a dvojica za noge, te su ga nekoliko minuta ostavili na podu u klečećem položaju. Krečak je, kako su poslije izvijestili sud iz šibenskog zatvora, nekoliko dana prije završio u samici zbog toga što mu je pronađen mobitel, a tog se jutra navodno nije želio obući za odlazak na raspravu.

Ovakvo obrazloženje – da se osoba koja traži da je se pusti iz zatvora uz jamstvo odbija obući za odlazak pred sutkinju koja bi ga mogla pustiti da se brani sa slobode – nije baš logično. Naravno, nakon ovakvog “šoua”, Krečku je odbijen prijedlog za jamstvo te mu je produljen ostanak u istražnom zatvoru, u kojem može biti maksimalno tri mjeseca, odnosno još oko mjesec dana.

– Zgrožen sam postupanjem čuvara, pogotovo zbog toga što njihova prisutnost nije bila nužna na ovoj raspravi jer to nije bila glavna rasprava. Razmišljam o tome da tražim izuzeće cijelog suda, jer može on biti mirmidonac ili bilo što drugo, ali ovako se na sud ne dovode ni najveći ubojice, a ovo je doslovno bilo kao da se nalazite u Guantanamu.

U zatvoru odjeven

Zanimljivo je to da sam ja 15-ak minuta nakon završetka rasprave došao u zatvor u Šibeniku i tada su mi doveli klijenta normalno odjevenog i čak s cigaretom u ustima – šokiran je bio viđenim odvjetnik Boris Milošević.

Nakon što je Krečak, onako polugol i okovan, ipak saslušan, sudsko vijeće izišlo je iz sudnice na odlučivanje o prijedlogu, što također nije uobičajeno sudsko postupanje.

Sutkinju Dijanu Jakoliš do trenutka dovođenja okrivljenika djelatnici Zatvora u Šibeniku nisu ni na koji način upozorili da okrivljeni Krečak odbija doći i odjenuti se. Potvrdila je da je na sjednicu doveden u kratkim hlačama u pratnji četvorice djelatnika zatvora.

Zatražili smo i od Ministarstva pravosuđa, odnosno Uprave za zatvorski sustav, odgovor na pitanje zbog čega je Krečak na ovakav način doveden u sud, no odgovor do zaključenja teksta nismo dobili.

 

 

Sud: Htjeli smo izbjeći neugodne scene

“Tek u trenutku dovođenja u sudnicu sutkinja je saznala da se okrivljenik odbijao odjenuti i pristupiti na zakazanu sjednicu. Sjednica je održana i komunikacija s okrivljenim provedena je uobičajeno. Okrivljenik se očitovao bez ikakvih ispada ili protivljenja.

Vijećanje sudskog vijeća održalo se u susjednoj sudnici da bi se izbjegla neugodnost okrivljeniku i ostalim strankama, koja je mogla nastati da je okrivljenik bio upućen na hodnik za vrijeme vijećanja.

Nakon vijećanja i objave odluke kojom je odbijen prijedlog branitelja okrivljenika za zamjenu istražnog zatvora jamstvom te njezina usmenog obrazloženja, on je, samostalno hodajući, u pratnji pravosudnih policajaca napustio sudnicu.

Iako je okrivljenik ovako doveden, vijeće je odlučilo da se, radi hitnosti i ekonomičnosti postupka, sjednica održi jer se ni okrivljenik tome nije protivio, a po njegovu je prijedlogu i zakazana”, stoji u obrazloženju koje nam je kao odgovore na naša pitanja dostavila Melina Gulin-Pavlaković, glasnogovornica šibenskog Općinskog suda.

Iz kategorije: Vijesti