Datum objave: 29. Svibanj 2014

Ne propustite danas predavanje o prešućenoj vinarskoj povijesti Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Znate li da se desetljećima prešućivao bitni dio vinarske povijesti Šibenik i to onaj koji svjedoči o tomu da Šibenik nije bio samo grad težaka koji su prodavali vino na veliko već grad čuveni i u svijetu priznati vinara koji su imali brendirano vino poznato i cijenjeno u cijeloj Europi? Ta su se vina proizvodila u Šibeniku skoro cijelo stoljeće. Na pitanje zašto je to tako i zašto nije izučen taj dio šibenske vinarske povijesti i tradicije večeras će pokušati odgovoriti Stanko Ferić, urednik časopisa Šibenik tim na prezentaciji koja je organizirana u sklopu Prve konferencije o mediteranskoj ishrani „Okusi Mediteran“, a bit će održana u Gradskoj vijećnici u Šibeniku s početkom u 17.30 sati. .
 

Činjenice i dokumenti koje će pokazati prikupljeni su zahvaljujući uređivačkoj koncepciji časopisa Šibenik tim i nastojanjima da se sačuva šibenska zavičajna baština, a čuvaju se čuvaju se isključivo u obiteljima potomaka šibenskih vinara. Tom se temom bavio se vrlo mali broj istraživača i povjesničara . Značajniji radovi svode na dva imena i to na Milivoja Blaževića i Andriju Tambaču, autora jedine monografije o vinu i vinogradarstvu šibenskog kraja. Kada je riječ o vinskoj tradiciji autori su se bavili gotovo isključivo poviješću vinogradarstva i težacima. To su učinili vrlo temeljito tako da je pitanje težačkog vinogradarstva i težačkog vina obrađeno pedantno i sveobuhvatno, ali niti jedan se istraživač nije bavio poviješću šibenskih vinarija, vinarskih poduzetnika i vinarskih obitelji.

 

Cilj podsjećanja na taj dio tradicije Šibenika je poticaj da se obnovi proizvodnja tih nekada čuveni vina s kojima bi se mogli ravnopravno nositi s poznatih europskim brendovima.

Iz kategorije: Vijesti