Datum objave: 29. Svibanj 2014

Šibenik od danas središte meditaranske prehrane - prvi cooking show u 12 sati

Diana Ferić
Diana Ferić

Prva međunarodna konferencija Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran, počinje danas su Šibeniku, a kao uvertira u 12 sati će u Turističkoj školi biti  prvi cooking show, a gost će biti službeni master chef francuske diplomacije, trenutno chef francuskog ambasadora u Turskoj Olivier Grouard.

 

Učenici će asistirati tom velikom imenu gastronomske, kuharske elite, a jedan dio učenika će prezentirati svoje vještine u flambiranju, pripremanju barskih mješavina, kava, znanju iz sommelierstva.

 

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji koja će predstaviti i promovirati mediteransku prehranu a u središtu Šibenika bit će održano niz popratnih sadržaja  od mediteranske tržnice, CroWine vinskog festivala pod zvijezdama, kulinarskog showa do degustacija, radionica i  okruglih stolova. U Šibenik između ostalih, dolazi  prof. Antonia Trichopoulou, koja je stvorila pojam mediteranske prehrane.

 

Dokumentacija o projektu Taste the Mediterranean bit će pohranjena  u vremenski trezor, kao svjedočanstvo za one koji će ga otvoriti za sto godina.Direktorica projekta Taste the Mediterranean, Ingrid Badurina Danielsson kaže  je da je povod konferencije nedavno uvrštenje hrvatske mediteranske prehrane na UNESCO-vu listu kulturne nematerijalne baštine čovječanstva.

 

"To iznimno priznanje prošlo je gotovo nezapaženo, a Hrvatskoj pruža mogućnost da se svijetu predstavi kao mediteranska zemlja, s neizmjernim bogatstvom toga podneblja, koje drugi prepoznaju, a kojeg mi sami vrlo često nismo svjesni", ističe ona.

 

Iz kategorije: Vijesti