Datum objave: 27. Svibanj 2014

Počinje sanacije tvrđave sv.Nikole - Ministarstvo kulture dalo 100 000 kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik je za početak građevinske sanacije tvrđave sv. Nikole  dobio od Ministarstva kulture 100.000 kuna, a danas je   potpisan ugovor s Ministarstvom kulture za plasman tih bespovratnih sredstava.

 

'Polukružni vanjski zid tvrđave više ne prokišnjava, ali u drugim nadsvođenim prostorijama je uslijed prodora oborinske vode ugrožen svod. Na vanjskim dijelovima tvrđave propada i plašt ozidan opekom te ga potrebno stabilizirati i obnoviti, kao i dijelove vanjskog zida koji su se počeli urušavati.', rekao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta o tomu što će na toj tvrđavi biti napravljeno.

 

Tvrđava sv. Nikole jedna je od najreprezentativnijih renesansnih pomorskih fortifikacijskih objekata ma moru. Rađena je po projektu arhitekta Gian Girolama Sanmichela na otočiću Ljuljevcu na ulazu u kanal sv. Ante. Ima trokutastu formu s torionom na sjevernom dijelu i rađena je u tri nivoa: nivo na razini mora, ulazni nivo i terasa.

 

Tvrđava bi se mogla naći i na popisu svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, kako je najavljeni za prošlotjednog obilaska delegacije talijanskog ministarstva koje je i iniciralo projekt zaštite venecijanskog obrambenog sustava iz vremena 15. – 17. st. na prostorima Hrvatske, Italije i Crne Gore. Šibenska gradska uprava je objeručke prihvatila inicijativu i aktivno se uključila predradnje potrebne za konačnu nominaciju. Cjelokupna procedura do konačne odluke međunarodnog Odbora će trajati nekoliko godina.

 

'Dok ne iznađemo financijska sredstva za kompletnu restauraciju, sanirat ćemo nužne dijelove tvrđave nagrižene zubom vremena, budući znatan utjecaj na stanje objekta imaju klimatski uvjeti uzrokovani morskom lokacijom, kombinacijom vlage, soli i topline. Obnova tvrđave sv. Nikole zasigurno će biti jako skupa, ali će Šibeniku, zajedno sa ostale tri tvrđave, u turističkom smislu dati jednu sasvim novu dimenziju. Upis sv. Nikole na listu zaštićene svjetske baštine pri UNESCO-u bi nam otvorio mnoge financijske izvore.', zaključio je Mileta, kako je priopćeno iz Ureda gradonačelnik.

Iz kategorije: Vijesti